Насловна Политика Данас Македонија, на јесен Црна Гора: Дух слободе и демократије се шири...

Данас Македонија, на јесен Црна Гора: Дух слободе и демократије се шири Балканом

4
ПОДИЈЕЛИ

Демократски фронт поздравља споразум између владајућег режима и опозиције у Македонији којим се стварају услови да се дубока политичка и безбједносна криза у овој земљи ријеши мирним, демократским путем, саопштено је из те партије.

nebojsa medojevic

У саопштењу које потписује посланик ДФ Небојша Медојевић, наводи се да та партија „посебно честита лидеру опозиције Зорану Заеву који је на дјелу показао да се за фер и слободне изборе и демократију може једино изборити, храбра, одлучна, посвећена опозиција и народ који је спреман да брани своја права и своју слободу“.

Да је владајућа гарнитура у Македонији имала више државничке одговорности и свијести о дубокој кризи повјерења у политички и изборни систем и раније прихватила дијалог и постигла споразум о прелазној влади и ванредним изборима, могла се спријечити оружана побуна у Куманову и губитак живота припадника служби безбједности. Криза повјерења у изборни систем, легитимитет Владе и парламентарне већине, може се једино ријешти споразумом власти и опозиције, формирањем прелазне владе која ће припремити поштене и слободне изборе на којима ће грађани бирати легитимну власт која ће водити земљу“, наводи се у саопштењу.

Из ДФ су казали да је „ниво изборних крађа и злоупотреба државних структура у Црној Гори је далеко бескрупулознији и масовнији него у Македонији и опозиција у Црној Гори има много више разлога за протесте и побуну“.

Због тога је ДФ-у је посебно важно, што је борба македонске демократске опозиције и грађана Македоније, њихови упорни и одлучни протести, потврдила и пуну оправданост и исправност политике ДФ који је ове исте методе политичке борбе против нелегитимне власти, која доказано краде изборе и злоупотребљава државне институције, службе безбједности и ресурсе, јавно заговарала и нудила комплетној опозицији тачно прије годину дана. Побједа опозиције у Македонији је побједа разума, интереса грађана и државе, залог за политичку и безбједносну стабилизацију и пут у национални конзенсус око темељних вриједности демократског друштва. Избори морају бити слободни, фер и поштени, без мијешања државних органа, служби, фондова, безбједносних служби, мафије и прљавог новца. Само такви избори могу вратити уставност и легитимитете изабраних власти и само такви избори гарантују одрживи мир, минимум међусобног повјерења и просперитет земље“, наводи се у саопштењу ДФ-а.

Из те партије упозоравају „однарођени и осиони режим у Црној Гори“ да не може спријечити неминовност историјског тока промјена у Црној Гори и да прихвати реалност да се ова дубока, структура политичка, економска, безбједносна и криза повјерења у Црној Гори , може једино ријешити формирањем прелазне владе и организовањем првих поштених и слободних избора у историји Црне Горе.

Данас у Македонији, на јесен у Црној Гори, дух слободе и демократије се шири Балканом. Слобода тражи људе. Сви на протесте 27. септембра у Подгорици“, казали су из ДФ.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ево Медо каже да је ДФ партија и представља се као њен лидер. А лидерима Нове и ДНП свезао чактар око врата и истјерао их на ливаду. Још им јуче дао црногорске заставе да развију у Беранама а забранио им да понесу српске. Свака част Медо, успио си потпуно преузети Андријину и Пеђину странку и на томе ти треба честитати! Имаш мој глас на наредним изборима ако истјераш Мандића и Пеђу из Фронта!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here