Насловна Политика Данас локални избори на Космету

Данас локални избори на Космету

0
ПОДИЈЕЛИ

siptarski izbori1 Данас локални избори на Космету

На Косову и Метохији данас се одржавају локални избори на којима ће учествовати 103 изборне листе са укупно 7.932 кандидата за одборнике.

У четири српске општине гласаће се на 94 бирачка места, а цео процес биће под будним оком како међународних безбедносних снага тако и страних посматрача.

Централна изборна комисја (ЦИК) је потврдила да право да гласа на изборима има 1.779.357 гласача који ће бирати одборнике и градоначелнике у 39 општина, а у односу на претходне локалне изборе број оних који ће моћи да гласају је порастао за 11.72 одсто.

Од укупно 103 потврђене изборне листе 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, затим Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија.

Изборе ће пратити осим локалних и посматрачи из међународне заједнице, за безбедност током дана гласања задужена је косовска полиција, а о томе да грасање протекне у најбољем реду бринуће и међународне мисије Еулекса и Кфора. Изборе ће пратити 30.173 посматрача који су акредитовани у ЦИК-у.

Највише посматрача – 21.030, долази из политичких странака, из грађанских инцијатива је 5.535 посматрача, из две коалиције 253 посматрача, а четири независна кандидата имају 167 посматрача.

Амбасаде и канцеларије за везе акредитоване у Приштини имају 210 посматрача, док ће из четири међународне организације бити 254 посматрача. Две институције имају 54 посматрача, 21 организација цивилног друштва 2.479 посматрача, док из медија долази 191 посматрач.

Пред гласачима ће се наћи два гласачка листића, један с кандидатима за градоначелнике и други за одборнике. Очекује се да резултати избора буду прогласени прелиминарно 4. новембра, а званични најкасније 6. новембра.

У другом изборном кругу, 1. децембра, у општинама у којима ниједан кандидат не освоји надполовичну већину, гласаће се само за два првопласирана који су у првом добили највише гласова и тиме наставили изборну трку за градоначелника.

Изборна места отварају се у недељу у седам ујутру, а затварају у 19 часова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here