Насловна Политика Данас конститутивна сједница тзв. Скупштине Косово*

Данас конститутивна сједница тзв. Скупштине Косово*

2
ПОДИЈЕЛИ
фото:Бета

Конститутивна сједница тзв. Скупштине Косова* на којој треба да буду изабрани предсједник и пет потпредсједника, почела је данас, преноси Бета.

Сједницу је заказао  тзв. предсједника Косова* Хашим Тачи, док је дневни ред утврдило предсједништво претходног, петог сазива тзв. косовског парламента.

После верификације мандата посланика тзв. Скупштине Косова*, сједницом ће предсједавати најстарији посланик, Адем Микуловци из Самоопредељења. Помагаће му најмлађа посланица Теута Ругова из Демократског савеза Косова.

Према Уставу и одлуци Уставног суда из 2014. године, искључиво право да предлаже предсједника тзв. Скупштине има партија или коалиција која је освојила највише посланичких мјеста, што је у овом случају коалиција коју чине ДПК, Алијанса за будућност Косова, Иницијатива за Косово и још неколико партија.

Неизвесно је да ли ће лидер ДПК-а Кадри Весељи бити кандидат те коалиције за председника тзв. Скупштине Косова*.

Из покрета Самоопредељење, који је на ванредним парламентарним изборима 11. јуна наступио самостално, рекли су да неће гласати за избор Весељија за предсједника косовског парламента.

Коалиција око Демократског савеза Косова* такође неће гласати за избор Весељија за председника тзв. Скупштине Косова.

За избор председника тзв. Скупштине Косова потребно је да гласа најмање 61 посланик.

У случају да Весељи не буде изабран у првом кругу гласања, према Уставу и одлуци Уставног суда, он поново може бити предложен за предсједника тзв. Скупштине Косова.

Све до избора предсједника и пет потпредсједника, тзв. Скупштина Косова није конституисана. Прије њеног конституисања, не може бити изабрана ни тзв. Влада Косова.

Косово*- Привремено окупирана јужна српска покрајина

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Vama svaka čast, ali većina srpskih i pogotovo srbijanskih medija na čelu sa sramotnim RTS-om kojim upravlja „NATO jurišnik“ Bujošević nikada ne koristi prefiks „takozvana“! Tako je za njih zločinačka i teroristička „UČK“ zapravo „Oslobodilačka vojska Kosova“, ratni zločinac i koljač Hašim Tači je „Predsednik Kosova“, razbojnička jazbina gdje se sastaju i odlučuju su „Skupština Kosova“ i „Vlada Kosova“, njihova „fisovsko-mafijaška pravda“ je „Vrhovni sud Kosova“, itd. Za sve ove gadosti i poniženja isključivi krivac je „NATO otirač“ Vučić!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here