Насловна Друштво Данас је Свјетски дан позоришта

Данас је Свјетски дан позоришта

0
ПОДИЈЕЛИ

Свјетски дан позоришта београдска позоришта данас ће обиљежити традиционалним читањем међународне поруке прије почетка вечерњих представа и различитим манифестацијама.

Beogradsko_dramsko_pozoriste_

Ове године поруку је написао пољски позоришни и оперски редитељ Кшиштоф Варликовски који је поручио да „позоришне прегаоце најлакше проналазимо ван позоришта“.

„То су обично они који позориште не користе као машину за репродуковање клишеа и конвенција. Они проналазе пулсирајуће изворе и живе токове ријека који привидно заобилазе позоришне дворане гдје се свакодневно окупљају легије људи у настојањима да подражавају некакве свјетове. Имитирамо, умјесто да стварамо властите свјетове који треба да су фокусирани, чак и да зависе од дебате са публиком и њених реакција,ти свјетови протичу скривени а позориште једино има моћ да их открије“, поручио је Варликовски.

Атеље 212, поводом Свјетског дана позоришта је организовало промотивну (викенд) продају карата, попусте и изненађења, 27. и 28. марта (од 10х до 15х).

Поводом Дана позоришта, на сцени Петар Краљ Атељеа 212 биће представљена и серија поштанских марака са знаменитим српским редитељима.

На осам марака номиналне вриједности по 23 динара приказани су портрети Јована Ристића Рице, Радивоја Лоле Ђукића, Мирослава Беловића, Александра Ђорђевића, Огњенке Милићевић, Славољуба Стефановића Равасија, Саве Мрмка и Љубомира Муција Драшкића.

Како је саопштено из Атељеа 212, представљање марака биће пропраћено пригодним програмом, уз учешће глумаца Раде Ђуричин, Бранке Петрић, Светлане Бојковић, Горице Поповић, Мише Јанкетића, Воје Брајовића, Милана Цација Михајловића, Банета Зеремског и Саше Груден.

У Југословенском драмском позоришту прије почетка представе “Није смрт бицикло“ глумац Бранислав Лечић ће прочитати традиционалну међународну поруку.

Театар 78 по четврти пут ће одржати културну манифестацију ‘‘Боље арт него шкарт“, која ће ове године трајати два дана,а обухватиће драмски,ликовни и музички програм.

У Кући краља Петра Свјетски дан позоришта биће обиљежен извођењем представе „Бајкохолик“ по тексту Милене Ђорђевић а у режији Милана Ковачевића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here