Насловна Друштво Данас је Огњена Марија: Борац за хришћанску веру и заштитница жена

Данас је Огњена Марија: Борац за хришћанску веру и заштитница жена

0
ПОДИЈЕЛИ

Српска православна црква данас ће прославити празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.

ognjena marija

Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у „огњевите“ свеће.

 У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде никакви послови.

Света великомученица Марина поечена је мачем у доба цара Диоклецијана због вере у Христа. Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

У манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посећују и клањају им се и православни и муслимани.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу. У црквеном календару празник није обележен „црвеним словом“, али се ипак веома поштује.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here