Насловна Друштво Срећан Божић: Христос се роди!

Срећан Божић: Христос се роди!

4
ПОДИЈЕЛИ

2014 БожићЈедан од најрадоснијих празника у хришћанском свијету, Божић, данас славе православни вјерници и православне цркве широм свијета – Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света гора, старокалендарци у Грчкој, египатски Копти и све цркве које поштују јулијански календар.

13836-bozic

Од дана Христовог рођења започиње хришћанска ера, и од тог дана хришћански народи, а и остали свијет, почињу бројати године.

За спомен рођења Христова, још од апостолских времена установљен је велики празник – Божић. Свети Јован Златоусти каже да је Божић извор за све празнике хришћанске, јер да није било Христовог рођења, не би било ни крштења, ни васкрсења.

Божић се од почетка није празновао истог дана, већ је тек у четвртом веку, у вријеме цара Аркадија, уведено да се Божић празнује одвојено од Богојављења и да се празнује 25. децембра, по Јулијанском календару (7. јануара).

PONOCNA LITURGIJA

Да би се хришћани достојно припремили за Божић установљен је пост од 28. децембра до 6. јануара увече. Он одговара зимском, годишњем одмору. Међутим, Божић, ма у који дан пао, мрсни је дан.

На икони се Христово рођење представља овако: пећина и у њој јасле; пресвета Богородица са Јосифом и младим Исусом. Пастири се клањају, а сјајна звијезда својом свјетлошћу освјетљава новорођеног Христа. На висини лете анђели, за јасле привезане су мазге, а јагње је у првом плану.

О Божићу људи се, умјесто уобичајеног поздрава, поздрављају са „Христос се роди“ и „Ваистину се роди“.

PONOCNA LITURGIJA

Ни један празник нема више народних обичаја него Божић, који се одржавају и дан данас. Најчешћи обичаји су: полагање бадњака, застирање домова сламом, квоцање и пијукање, мијешење чеснице, печење печенице, положајник, а има и многих других вјеровања, изрека и пословица.

Гријући се око бадњака, укућани се загријавају љубављу, искреношћу и слогом, а светлошћу његовом разгоне мрак незнања и празноверја, и озарују се и обасипају радошћу и миљем, здрављем и обиљем.

Свим вјерницима редакција ИН4С-а жели срећне Божићне празнике!

ПОДИЈЕЛИ

4 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here