Насловна Друштво Данас је Аранђеловдан

Данас је Аранђеловдан

2
ПОДИЈЕЛИ

arandjelovdan

Српска православна црква и вјерници данас славе Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом, и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“.

На грчком језику ријеч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи вјесник, анђео.

Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим дјеловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Црква процјењује да је Аранђеловдан као слава, по броју верника на другом мјесту, послије Светог Николе.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    SREĆNA SLAVA, a vama redakcijo ko je rekao da je danas ARANĐELOV DAN, pitajte zašto vam nije rekao kad je ĐURĐIC ili ĐURĐEVICA BOG i ONI gledali pa presudili

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here