Насловна Друштво Данас је 8.март: Борба за равноправност још није завршена

Данас је 8.март: Борба за равноправност још није завршена

0
ПОДИЈЕЛИ

Међународни дан жена 8. март ту је да нас подсјети на борбу за женска права која и данас траје, борбу за једнакост и напоре активисткиња кроз историју у чијим плодовима данас уживају жене широм свијета.

Dan žena

Обиљежавање 8. марта значи прославу друштвених, политичких и економских достигнућа жена у протеклих стотињак година, те служи као подсјећање да право на рад, право гласа, право на законом загарантовану равноправност полова, право на школовање, право на властиту имовину, на избор и личну слободу, жене у прошлости нису имале док их нису избориле храбре жене за права љепшег И њежнијег пола.

Овај датум нас, такође, подсјећа да борба за равноправност није завршена и да у њој треба учествовати сваки дан.

Нажалост, комерцијализација није заобишла ни овај важни датум у календару људских права, те се Међународни дан жена деградира свођењем на поклањање цвијећа, слаткиша, козметике и других поклона женама, док се његова суштина занемарује или потпуно заборавља.

8 mart

Прича о Дану жена потиче још од почетка индустријализације и везана је за 1857. годину, када су се раднице текстилне индустрије у Њујорку почеле жалити на лоше услове рада и ниске плате, али је полиција растјерала њихове демонстрације, што је резултирало оснивањем првог синдиката радница.

Протести су се наставили, а 1908. је 15.000 жена марширало улицама Њујорка, тражећи право гласа, краће радно вријеме и боље плате. У то вријеме, мушкарци су одлучивали о имовини, женским правима и хоће ли, и какав, посао жене имати, а друштво је жену видјело у кући, с дјецом, те су захтјеви за које су устале раднице оцијењени као потпуно радикалне идеје.

Одлука о утемељењу Међународног дана жена донесена је у аугусту 1910. године у оквиру 2. Међународне социјалистичке конференције жена на иницијативу Њемице Кларе Цеткин. Идеја Кларе Цеткин била је да жене у свим државама свијета добију један исти дан у години када ће моћи, гласније него иначе, исказати своје притужбе на услове рада и захтијевати права која им припадају.

Први Дан жена обиљежен је 19. марта 1911. у Аустрији, Њемачкој, Данској и Швицарској, а од 1921. године обиљежава се 8. марта. Уједињене нације су, обиљежавајући 1975. годину као Међународну годину жена, увеле 8. март као међународни празник.

Од првог обиљежавања Дана жена прошло је више од стотину година, у међувремену се у животима жена широм свијета много тога је промијењено набоље, али је свијет и данас обиљежен неједнакошћу.

Милиони жена у свијету и данас трпе насиље у породици, немају приступ адекватној медицинској заштити, умиру током порођаја, чак и у најразвијенијим економијама свијета су плаћене мање од својих мушких колега на истим позицијама, а ријетко се могу видјети на руководећим и државничким позицијама.

Редакција ИН4С-а свим читатељкама честита данашњи празник!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here