Насловна Друштво И данас блокада извоза алуминијума

И данас блокада извоза алуминијума

0
ПОДИЈЕЛИ

KAPБивши и садашњи радници Комбината алуминијума Подгорица (КАП), који су стекли право на пензију наставили су јутрос блокаду извоза алуминијума из фабрике, јер још није ријешено питање њихових отпремнина.

Представник радника који су стекли право на пензију, Радован Тошковић, казао је агенцији Мина-бусинесс да радници блокирају извоз у смјенама.

Он је додао да их нико није контактирао.

Стечајни управник КАП-а, Веселин Перишић, рекао је у понедјељак да блокада извоза из КАП-а доводи у питање опстанак производње и огромну материјалну штету, због чега ће се у крајњој линији морати прибјећи употреби силе.

Радници су у понедјељак почели блокаду због тврдње шефа менаџерског тима који управља КАП-ом, Небојше Дожића, да није обавезан да Влади достави списак пензионера за отпремнине, иако се тако договорио са њиховим правним заступником Зораном Пиперовићем и министром економије Владимиром Каварићем.

Око 420 радника КАП-а, који су стекли право на пријевремену пензију траже од управе и државе исплату отпремнина, уплату бенефицираног стажа и исплату новца из стамбеног фонда.

Држава је до сада позитивно одговорила на прва два захтјева. Већ је уплаћено око 2,2 милиона ЕУР за повезивање радног стажа и бенефиције, а у наредном периоду требало би да буду уплаћене и отпремнине.

Радници траже исплату отпремнина од шест до 14 хиљада ЕУР, 177 ЕУР по години стажа из стамбеног фонда и уплату бенефицираног стажа за 240 радника.

Посљедњим измјенама Закона о пензијско инвалидском осигурању око 420 радника КАП-а стекло је право на пријевремену пензију. Њих 166 је већ стекло право на пензију, али преосталих нешто више од 250 радника чекају на уплату 2,2 милиона ЕУР за бенефицирани радни стаж.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here