Насловна Политика Дан након разговора Путина и Ердогана: ЕУ отвара ново поглавље преговора

Дан након разговора Путина и Ердогана: ЕУ отвара ново поглавље преговора

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија договорила је отварање новог поглавља у преговорима са Турском, објавио је АФП позивајући се на изворе из ЕУ.

У марту када је постигнут споразум Брисела и Анкаре о решавању мигрантске кризе, лидери ЕУ обећали су да ће убрзати приступне преговоре Турске који су дуго били у застоју и да ће најмање једно поглавље бити отворено до краја јуна.

Турска је формално започела преговоре о чланству 2005. године и за 11 година отворила 15 од 35 поглавља, а само једно је и затворено.

Руски председник Владимир Путин назвао је телефоном у среду турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Њихов први разговор након седам месеци трајао је 40 минута.

Телевизијска мрежа ЦНН на турском језику објавила је да су се руски и турски председник договорили да се лично састану у најкраћем могућем року.

Турски извори блиски Ердогану наводе и да је разговор двојице председника био „веома продуктиван и позитиван“.

Осим тога, у уторак увече на аеродрому „Ататурк“ у Истанбулу, највећем у Турској, догодио се терористички напад у којем је убијено више од 40, а рањено више од 200 људи.

Напад су извршила тројица бомбаша самоубица из тренутно непознатих мотива. Сумња се на Исламску државу, али то и даље није потврђено.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here