Насловна Насловна Дан када је пуцањ Гаврила Принципа отворио пут слободи

Дан када је пуцањ Гаврила Принципа отворио пут слободи

5
ПОДИЈЕЛИ

На данашњи дан прије 102 година Гаврило Принцип је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву, што је Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију, што је био повод за Први свјетски рат, који се, поред осталог, окончао нестанком Аустро-угарског царства.

Принцип је рођен је у јулу 1894. године у околини Грахова. Његово здравље од најранијег детињства било је нарушено. У Сарајеву је похађао Трговачку школу, а потом и гимназију из које је избачен пошто је откривено да је члан једне антиаустријске организације.

Због атентата на Франца Фердинанда пред суд је 12. октобра 1914. године изведено 25 младих људи.

Од шест атентатора пет је било млађих од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малољетним. Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вјешањем. Гаврило, који је био малољетан, осуђен је на 20 година затвора.

gavrilo principУ затвору у тврђави Терезијан, у данашњој Чешкој, одсјечене руке, мучен поодмаклом туберкулозом, умро је 28. априла 1918. године Гаврило Принцип.

Гаврило Принцип је умро седам мјесеци и три дана прије него што је могао да види како се његов сан остварио – како се 1. децембра 1918. године створила земља за коју је и узео и жртвовао живот: Југославија.

На зиду ћелије у Терезину Принцип је написао: „Наше ће сјене лутати по Бечу, ходати по двору, плашити господу…“.

Борац за слободу

Државне власти Краљевине СХС пренијеле су 1921. године тијела 25 осуђених у Сарајево, гдје су сахрањени у заједничку гробницу, капелу видовданских хероја.

Мост у Сарајеву, недалеко од мјеста атентата, добио је 1918. године спомен- плочу и назив по Гаврилу Принципу. Власти Федерације БиХ, које овај чин не сматрају историјским, промијениле су назив моста у Латинска ћуприја, а плочу уклониле.

Родна кућа Гаврила Принципа, запаљена је у Другом свјетском рату, а обновљена 1964. године као музеј који је чувао успомену на јунака са Тромеђе, све до рата 1992-95. године, када је поново запаљена.

Живот Гаврила Принципа требало би да нас подсјети да је слобода врховна и једина незаменљива вриједност.

gavrilo-principЕрик Хобсбаум, вјероватно најзначајнији историчар прошлог вијека, написао је у књизи „Скраћена историја 20. вијека, од Првог свјетског рата до хладног рата“ да је то вријеме „протекло у знаку Гаврила Принципа.

На Принциповом примеру историја се показала као сила која своје остварење проналази тамо гдје је савременици не препознају, а и не траже.

Гаврило Принцип, баш као ни народ коме припада, није изазвао Први свјетски рат, баш као што ни успомена на Принципа, баш као што ни народ коме Принцип припада, нијесу изазвали ратове у СФРЈ или бомбардовање НАТО-а.

Хитлер и Ђукановић на истом задатку

Убијени надвојвода Франц Фердинанд, познат по својој изразито антисрпској и антијужнословенској политици, одгајивач ружа и страствени ловац, а по мишљењу његовог оца, цара Фрање Јосифа, „сасвим неспособан и без икаквих државничких вриједности“, није био ни изблиза толико важан да би се због њега свијет нашао у рату.

Атентат није био ни повод ни узрок рата, а још мање је био нешто нечувено, нешто страшно и сасвим неразумљиво. У то вријеме Европа је навикла на атентате. Сав континент је већ неколико деценија буктао од немира, стријепње и чежње за ускраћеном и скоро доживљеном промјеном.

Spomen-ploca-Hitler - Gavrilo PrincipУ Европи тог времена, Европи која зна да хоће да сруши себе саму, да измијени своју слику, патетично окамењену царствима и феудалним односима који су постали препрека и терет неком другом свету, атентат је био природно, скоро па и легитимно средство борбе.

Ревизију историје прво су почели њемачки војници који су 1941. године уклонили спомен-плочу Гаврилу Принципу и понијели је на дар Адолфу Хитлеру. Спомен плочу поново су 1992. године уклониле власти у Сарајеву.

Нажалост, ревизији историје и ставовима Хитлера и Алије Изетбеговића придружила се и званична Црна Гора у лику премијера Мила Ђукановића, који је Гаврила Принципа сврстао у „терористе“.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Danas kada se istorija uveliko prepravlja i Gavrilo postaje terorista, morali bismo da se barem mi sjecamo koliko je vazna njegova zrtva. Krvnicima koji su se decenijama naoruzavali bio je potreban izgovor za rat. Optuzili su na kraju Gavrila, i Srbiju, zrtve da su krivi za sve. Moramo da imamo na umu da drzave koje su bile unistiteljske u 1. i 2. svj. ratu nisu nikad preuzele odgovornost. Nego se malo saceka pa se prekraja istorija.

 2. 0
  0

  Poceli smo da zaboravljamo sta je sloboda. Vise nam sloboda nije sveta. Rizikujemo da je izgubimo. Ali nismo sigurni da ce se neko kao Gavrilo ponovo roditi. Jesmo li jaki i sa dovoljno ljubavi da zrtvujemo svoj zivot zarad srece drugih?

 3. 0
  0

  U nemogucnosti da nesto vise uradi i ovim okolnostima u kojima se Eu danas nalazi Britanija je izasla iz tog saveza,naravno nasi mediji i u EU to prikazauju kao slucajnosti i izenenadjenje,mozda za carsijau ali ne za one koji su ovu ideju i plan sproveli.
  Njemacka uvredjena i iznenadjena a jedva docekala,nastavak slijedi ,a istorija se ponavlja,nije uvjek bas sve isto ali protagonisti su isti.Tako sada Engleska i USA pokusavaju dovodjenjem Trampa i pariranje Njemackoj na ekonomskom planu,bankarski je ionako propa,25 godina su Britanci vukli za nos Eu i Njemacku ali usled kolapsa bakarskog sitema treba nova politika i novi ljudi .U Americi Tramp u Britaniji ko god dosao oni ostaju isti,stvari su dosle dotle da ce pokusati zaokret prema Rusiji i orijentaciji na zemlje Azije, Kina i Indija,jer gdje su investicije i kapital tamo je i novac,a Azija je mjesto gdje cese odvijati buducnost.Zato sve foliraju i namjestaju kao uvjek,Poljska se pokusava distancirati od Njemacke i prici Britaniji i Americi ,Njemacka kao i uvjek dodvorva se Turskoj ,jedini problem kako ubijediti Francusku da na to pristane.
  Mi se nalazimo uvjek u proslosti a i dans tu i moramo se nekako u toj situaciji suprostavit,a to nije bas jednostavno,jer Turska i Njemacka s jedne starane a na drugoj Rusiji,Siptari i Albanija ce kao uvjek poasluziti kao remetilacki faktor koje drze amerikanci i brtitanci za rep a Njemci za glavu,taj problem rijesiti ili ga izolovati je problem Srba i njihove politika ,to pitanje se mora rijsit i od velike je vaznosti za buducnost ovog brostora koji oni nazvase BALKAN.

 4. 0
  0

  Koliko se na śećam Srbija je ovim hicem Gavrila Principa izgubila 30% stanovništva , oko 1.500.000 poginulih srba , ne vidim razlog za neko zadovoljstvo a kamoli slavlje .
  Prava je istina da je Princip pucao za interese velikoj sila , svi veći su i čekali neki razlog da započnu rat , a Srbija je ludom politikom umalo doživljela biološki nestanak .
  Crna Gora i jeste nastala u toj velikoj oluji .
  Pametni narodi čuvaju sebe u igri velikih, a mi jugosloveni smo im topovsko meso i mjesto za eksperimente .
  Nadam se da smo izvukli pouke iz istorije .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here