Насловна Друштво Дан када је мучка рука убила руску царску породицу

Дан када је мучка рука убила руску царску породицу

4
ПОДИЈЕЛИ

 romanovi 02

На данашњи дан 1918. године комунисти су убили руског цара Николај II Романовa, његову супругу и петоро дјеце.

Последњи руски цар упамћен је као велики пријатељ српског народа. Подржао је Србију у најпресуднијим данима Првог свјетског рата и у знак захвалости за његове заслуге за српски народ и државу у Дјевојачком парку у Београду му је подигнут споменик.

Николај Други је рођен у Москви 1868, као најстарији син цара Александра Трећег и царице Марије Фјодоровне (Дагмар од Данске). Вјенчао се Алисијом од Хесена (Александра Фјодоровна) с којом је имао петоро дјеце.

На престо је ступио 1894. године. Под притиском јавности послије револуције 1905. даровао је Русији Устав и парламентарни систем, који није довео до стабилизације прилика у земљи. Било је то вријеме бројних револуционарних и терористичких активности широм свијета.

Згађен понашањем подређених и општим приликама у земљи која је у ратним околностима била изложена револуционарним трвењима, абдицирао је 15. марта 1917. године, у корист брата, који је одбио круну.

Николаја Другог и цијелу царску породицу стријељали су бољшевици 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу (у совјетско вријеме Свердловск) на Уралу.

spomenik caru Nikolaju u Beogradu

Руска црква, првобитно загранична, а потом и Московска патријаршија, га је канонизовала, као мученика.

Николај Други подржао је Србију у најпресуднијим данима Првог свјетског рата, почев већ од аустроугарске објаве рата 28. јула 1914.

Русија, односно Николај Други пресудно је помогла Србију и слањем најразличитије помоћи без које би успешан отпор 1914. и 1915. био неупоредиво тежи.

Пошто су се Срби крајем 1915. послије заједничке офанзиве Аустроугарске, Њемачке и Бугарске, нашли у безизлазном положају и пошто је услиједило трагично повлачење војске и народа преко планинских врлети и беспућа, пут обала Јадрана и Јонског мора, управо је интервенција Николаја Другог омогућила евакуацију Срба.

Тада, јануара 1916. Николај Други запријетио је да ће Русија иступити из рата ако Британија и Француска не евакуишу Србе, односно не пошаљу флоту којом ће бити транспортовани. Потом је услиједио поступни опоравак и припрема за Солунски фронт

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    То је дан када је комунистичка багра уз помоћ западних сателита успјела да сруши најмоћнију православну империју.Руска држава је убрзо распарчана а Руски народ издијељен на више измишљених ,,народа,,.Посљедице тога се очитују данас у Украјини.По истом сценарију је разбијена краљевина Југославија и почело са подјелама Српског корпуса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here