Насловна Насловна Дамјановић: Ово је изборна година, техничка влада је реално рјешење

Дамјановић: Ово је изборна година, техничка влада је реално рјешење

2
ПОДИЈЕЛИ

Опозиција у 2015. години, која ће вјероватно бити изборна, треба да направи искрени договор и покаже да је права алтернатива актуелној власти. То је за ”Дан” саопштио посланик Социјалистичке народне партије Александар Дамјановић. Истиче да у 2014. години није било много тога што би се могло издвојити као позитивно.

damjanovic SašaНарочито имајући у виду даље социјално и економско назадовање Црне Горе, односно већине њених грађана и неспособност Владе да рјешава горуће проблеме и да младим људима омогући адекватну перспективу да се запосле и дају допринос развоју државе”, навео је он.

Како је додао, у односу на политичке догађаје који су обиљежили 2014. годину, осим каквог-таквог напретка у европским интеграцијама, кључна ствар је и то да се наставља економска стагнација.

Са најављеним пројектом аутопута, који је политички профитабилан за владајућу структуру, Црна Гора улази у економску неизвјесност и веома упитну буџетску одрживост, сматра функционер СНП-а.

Црну Гору у 2015. години, нагласио је он, очекују и огромни изазови на плану борбе против корупције и организованог криминала, у вези са за поглављима 23 и 24. На том плану није, по његовим ријечима, било конкретног напретка, а очекивања европских партнера и грађана Црне Горе су велика.

Нијесам сигуран да Влада има политичке воље и храбрости да се, почевши од ње саме, направи јасан отклон од корупције и организовапог криминала”, каже Дамјановић.

У 2015. години, поручио је он, опозиција треба, без политичких и личних сујета, да направи договор.

”Видимо да се формирају нове партије, и то фрагментирање опозиције само по себи не мора да буде лоше ако води искреној сарадњи и жељи да се кроз дјеловање у парламенту и ван њега покаже грађанима да смо права алтернатива садашњвој власти. То значи и константан пристисак да се неки процеси, које сам већ поменуо, коначно отворе и да се покажемо као озбиљна алтернатива пред грађанима, али и пред нашим партнерима из Европске уније”, истиче Дамјановић.

Очекивано је, додао је он, да 2015. година буде изборна. Опозиција, како је закључио, мора бити спремна за ванредне изборе и искреном сарадњом доказати да је истинска алтернатива режиму.

У интервјуу Дневним новинама, Дамјановић је поручио да је за СНП веома важно да се што прије одржи сједница Главног одбора на којој би требало да се изабере руководство.

”За партију која жели да преузме одговорност за политичко управљање Црном Гором веома је значајно да покаже озбиљност унутар сопственог дјеловања. Зато је веома важно да се што прије конституишу партијски органи, којих у овом тренутку, сем предсједника и изабраног Главног одбора, нема. Ту прије свега мислим на потпредсједнике, чланове и секретара Извршног одбора ГО и директора партије. О датуму сједнице ГО СНП ипак ћете морати питати предсједника партије, у чијој је ингеренцији, сходно Статуту партије, сазивање сједнице Главног одбора”, рекао је шеф клуба посланика СНП

Техничка влада је реално рјешење

Са друге стране, када је у питању иницијатива ДФ за формирање техничке владе, Дамјановић је оцијенио да се ради о озбиљној иницијативи према којој се тако треба и однијети. Он сматра да је јасно да у Црној Гори не постоји фер политички амбијент за одржавање слободних и демократских избора те је стога прелазна техничка влада која би створила те услове рјешење које је често примјењивано у многим демократским системима.

Нијесам упознат са чињеницом да ли постоји писана иницијатива опозиционих колега са предлогом за формирање прелазне владе, и очекујем да иста што прије буде формално процесуирана како би се сви релевантни политички субјекти могли поводом ње одредити”, закључио је Дамјановић.

Чувати се од злоупотреба

Дамјановић је казао да су протести препознат начин изражавања политичких ставова и жеље грађана за промјенама те да је сасвим легитимно да се оправдано незадовољство народа радом институција, а прије свега Владе Црне Горе, искаже кроз овакав вид побуне.

Наравно, увијек постоји могућност злоупотребе протеста од стране носилаца неостварених политичких амбиција, а свједоци смо да се то већ десило на протестима 2012, па се од сличних покушаја обесмишљавања свакако треба добро пазити”, рекао је он.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Gospodin Damjanovic je lose prosao na izbornom kongresu SNP, pa sada, kako je I logicno na nasoj politickoj sceni, pokusava otvoriti put za novu politicku kombinaciju, jer je izvjesno da u SNP u buducnosti ne moze racunati na poslanicko mjesto.
  Jasno je da se nikome na nasoj politickoj sceni, pa ni gospodinu Damjanovicu, ne napusta politika kao zanimanje, vec se pokusava sto duze zivjeti od politickog djelovanja bez obzira na formu.
  To su mentalni ostaci komunizma I shvatanje realnosti o katastrofalnom stanju na sadasnjem trzistu rada u Crnoj Gori sto se ponude poslova tice I sto se finansiskog dijela, odnosno plata, tice.
  Dakle ovaj interviju shvatam kao pocetak politickog prelaznog roka za gospodina Damjanovica, odnosno njegovo tvrdjenje pazara sa novim politickim saveznicima.

 2. 0
  0

  Небојша, Дамјановић се понаша као одговоран политичар и у СНП-у и ван СНП-а и пред њим је несумњиво политичка, а можда и каријера способног економисте.
  Ти си очигледно умислио да си политички критичар, а воњаш на власт,или ближе на либерала Андрије Поповића званог ДПХ (дрога, проституција, хомосексуализам).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here