Насловна Насловна И Дамјановић носи Георгијевску ленту – симбол руске побједе

И Дамјановић носи Георгијевску ленту – симбол руске побједе

6
ПОДИЈЕЛИ

Damjanovic-ruska lenta

Шеф посланичког клуба Социјалистичке народне партије Александар Дамјановић на сједници Скупштине Црне Горе појавио са Георгијевском лентом, која  симболизује и јединство руског народа.

Иако је није носио почетком сједнице посвећене премијерском сату, Дамјановић је ленту касније истакао на лијевом реверу сакоа.

Шеф посланичког клуба СНП-а није одговорио на питање “Вијести” због чега је истакао Георгијевску ленту.

Предсједник СНП-а Срђан Милић у више наврата је у јавности  наступао са проруским ставовима.

novorusija-zastava-novorosinform

Након посланице Демократског фронта Јелисаве Калезић, Дамјановић је други посланик који се појавио са руском лентом у црногорском парламенту. Калезић је раније казала да ленту носи како би тиме подржавала универзалне вриједности. 

Георгијевска  лента  је један од најпрепознатљивијих симбола јунаштва и у Русији се носи на Дан побједе. Наранџасто-црна лента дио је иконографије проруских снага у Украјини.

Георгијевска или лента светог Ђорђа је један од најпрепознатљивијих симбола Дана побједе и дио је ордена светог Ђорђа који је установила царица Катарина Велика као награду за јунаштво на бојном пољу. 

Лента наранџасто-црне боје, које по неким тумачењима симболизују боје ватре и барута, у Русији је симбол јунаштва и славе.

Орден је укинут након Октобарске револуције, али је враћен 2000. и у новије вријеме везује се за владавину Владимира Путина. Наранџасто-црна трака била је дио иконографије проруских снага током сукоба на Мајдану у Кијеву, а касније су је носиле проруске снага у кримској области, Доњецку и Луганску.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Вријеме опше кризе је уједно и вријеме појединачних шанси.
  Не улазећи у последице,ако данас човјеку никада није било лакше оклизнути се једнако важи и да се никада прије није било лакше уписати у људе.
  Зато,све ти је опроштено.
  Живјела Русија.

 2. 0
  0

  Nije Ruska pobjeda nego pobjeda većine naroda SSSRa. I djed moga druga Askara, muslimana iz Kazahstana, je bio Panfilovac I branio Moskvu u decembru 1941. Poginuo u borbi protiv Hrvata kod traktorskog zavoda u Staljingradu. Никто не забыт и ничего не забыто!

  • 0
   0

   Геније, ако си ишао у основну школу, знао би да већина од 75%, значи 3/4 од једног хипотетичког цијела, представља апсолутну већину од неке суме. Е, толике су биле руске жртве у СССР-у. Ту наравно нисам навео, и друге ,,Русе“, као Бјелорусе, и Украјинце (Малорусе). Словенска компонента СССР је подњела 90% жртви. Ту наравно, нико нормалан, осим вас дукљаноида, не оспорава несебичан, јуначки, храбар и искрен допринос других несловенски народа као Казака (на првом мјесту), Јермена, Киргиза, Узбека, Таџика итд., у борби против највећег зла и пошасти што је човјечанство до тада познавало. Слична је ситуација код нас. Због браства и јединства, изједначен је допринос у борби против окупатора, и домаћих издајника, између Словеније, и Црне Горе. Словеније, која је имала минимални број погинулих, и Црне Горе, ђе ни једна фамилија није остала недирнута у оном рату. Увијек се бије онај коњ, што највише вуче.

 3. 0
  0

  Согласен, что не твою школу закончил. Радует. Но по очереди отвечу:

  1. Ни один русский политик или чиновник, даже в пьяном состоянии, не скажет что только русские победили в ВоВ, а советский народ.
  2. Забудем про остальные республики СССР и сосредоточимся на Россию. Даже ни 1941 их не было в России более 60%…Так что считай!!!!
  3. Я „дукяноид“ а ты „Чукча“.

  И поменяй пожалуйста ник, а то Армяне пострадают опять если такие их защищают.

  Так что твой текст „осетрина второго степени свежести“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here