Насловна Насловна Дамјановић: Циљ СНП-а – ванредни избори и референдум о НАТО

Дамјановић: Циљ СНП-а – ванредни избори и референдум о НАТО

3
ПОДИЈЕЛИ

Aleksandar Damjanovic

Циљ Социјалистичке народне партије је да ове године буду одржани пријевремени парламентарни избори, казао је шеф посланичког клуба Александар Дамјановић, наводећи да та странка мора бити спремна да свим политичким средствима инсистира на референдуму о чланству Црне Горе у НАТО.

Он је рекао да је у прошлој години СНП наставила са профилацијом грађанског концепта, односно снажног политичког ангажмана, прије свега у Скупштини, и локалним парламентима на промовисању принципа социјалне правде и одрживог економског развоја.

Остаје да се, уз све потешкоће, истраје на том курсу, који је и довео до освајања власти у Беранама ,заједно са колегама из опозиције. Циљ мора бити да у овој години дође до пријевремених државних избора и неопходних политичких промјена, јер са оваквим начином владања нема сигурне перспективе за грађане Црне Горе”, рекао је Дамјановић агенцији Мина.

Он је казао да је 2015. једна од ријетких година када нијесу предвиђени било какви редовни избори, наводећи да то не значи да неће бити пријевремених.

У свијетлу могућих одлука везаних за чланство у НАТО, СНП мора бити спремна да свим политичким средствима инсистира да се одржи референдум о тој одлуци. Политички курс је предвиђен Програмом Партије и ту не смије бити компромиса, а што се тиче кадровских промјена, природно је да их буде након недавног Конгреса”, казао је Дамјановић.

Како је рекао, у којој мјери и у ком обиму свакако ће зависити од предлога предсједника партије, Срђана Милића, “односно од одлука Главног одбора који ће имати прилику, надам се брзо, да се о томе изјасни”.

damjanovic

Упитан да ли су “унутарстраначке струје” довољно јединствене да може тврдити да не постоји бојазан да неки високи функционери напусте странку, Дамјановић је казао да у СНП-у не постоје унутарстраначке струје, већ различити погледи на начин функционисања, наводећи да је то нормално када се ради о великом систему каква је та политичка партија.

Упитан да прокоментарише снагу црногорске опозиције и да ли мисли да је реалнија прича о њеном уситњавању или обједињавању, он је казао да формирање неколико нових политичких партија, прије свега Демократске народне партије коју предводи Милан Кнежевић, или ЦДУ и Грађанског покрета, иако иде у прилог тези да се опозиција уситњава не мора да значи да опозиција и слаби.

Напротив, присталица сам нових политичких понуда, нарочито ако исте не значе само пуку прерасподјелу на опозиционој сцени, што се дешавало раније, а чега је и СНП била често пута жртва. Управо те понуде морају бити окренуте прије свега неопредијељеним бирачима, или незадовољним бирачима власти, како би се створила критична маса на страни опозиције која би довела до политичких промјена”, рекао је Дамјановић.

Према ријечима Дамјановића, када у ДФ-а донесу одлуку по питању протеста, СНП ће имати јасан став.

“Свакако да су политички протести оправдан начин исказивања политичког става, а нарочито у ситуацији када постоји огромно неповјерење у изборни процес, функционисање институција и непостојање воље власти за искреним дијалогом са опозицијом у тражењу начина за превазилажење катастрофалне економско-социјалне ситуације и заустављања даљег урушавања животног стандарда већине црногорских грађана”, сматра Дамјановић.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Odluka o ulasku ili ne ulasku u NATO treba biti na strani stručnih lica. Spoljna i unutrašnja bezbijednost je vrlo kompleksna problematika. Da bi se o nečemu tako važnom donijela odluka mora se uzeti bezbroj javnih i tajnih parametara. Nikako o tome ne treba pitati nestručne i revanšistički nastrojene ljude. Pripadnici jedne i druge opcije morali bi mi javno iznijeti planove za svaki mogući scenario kada je bezbijednost naših građana u pitanju. Ko ne bude imao adekvatne odgovore taj bi to morao priznati i povući se.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here