Насловна Друштво Дамир Мандић би могао да побјегне

Дамир Мандић би могао да побјегне

1
ПОДИЈЕЛИ

Апелациони суд одбио жалбу адвоката на продужење притвора окривљеном за учешће у убиству уредника „Дана“

Damir Mandic

Апелациони суд посљедњег дана прошле године одбио је као неосновану жалбу адвоката Бранка Анђелића и потврдио одлуку Вишег суда у Подгорици, којом је продужен притвор Дамиру Мандићу, којем се и трећи пут суди због саучесништва у убиству уредника “Дана” Душка Јовановића.

Рјешењем Вишег суда од 24. децембра продужен је притвор Мандићу због сумње да је извршио кривично дјело тешко убиство у покушају.

Вијеће Апелационог суда прихватили су закључак колега са Вишег, који сматрају да би Мандић, уколико би се нашао на слободи, могао да побјегне…

“Виши суд је на основу правилно и потпуно утврђеног чињеничног стања, извео правилан закључак да постоји основана сумња да је окривљени Мандић извршио кривично дјело, које му се ставља на терет оптужницом Вишег државног тужилаштва у Подгорици од 30. 09. 2004. године.

Постоје и околности, које указују да ће се окривљени дати у бјекство, односно да постоје изузетне околности које указују да ће доћи до озбиљне пријетње очувању јавног реда и мира, за случај да се окривљени нађе на слободи”, пише у одлуци Апелационог суда.

Судије у Апелационом сматраји и да би Мандићево пуштање на слободу би узнемирио јавност јер “критични догађај и даље изазива узнемиреност и револт јавности”.

Они наводе да притвор за окривљеног мандића “није несразмјеран”, јер би он у трећем кривичном поступку могао бити проглашен кривим.

“Вријеме које је окривљени до сада провео у притвору и на издржавању казне затвора није у несразмјери са тежином кривичног дјела које му се ставља на терет”, закључио је Апелациони суд.

Треће суђење Мандићу почело је 23. децембра 2014. пред кривичним вијећем судије Весне Моштрокол.

Мандићу се до сада два пута судило, а првом пресудом која је донијета крајем децембра 2006. окривљени је био ослобођен оптужбе да је као саизвршилац убио Јовановића.

У априлу 2009. Мандић је осуђен на 30 година робије, а касније је та одлука преиначена и казна смањена на 18 година. Због отмице, због чега је осуђен на двије године, добио је јединствену казну од 19 година затвора.

И та пресуда је укинута, па је у току трећи процес.

Покушао да побјегне још 2007. године

На сумњу да би Мандић са слободе могао побјећи из Црне Горе судије су у рјешењу подсјетиле на догађај из јануара 2007. године.

Они су због догађаја од прије осам година оцијенили да је добро што му је продужен притвор…

“Окривљени Дамир Мандић је прије правоснажно окончаног кривичног поступка, покушао 21. јануара 2007. без одобрења суда да напусти територију Црне Горе, када је враћен са граничног прелаза“, пише, између осталог, у одлуци Апелационог суда.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here