Насловна Политика Дачић: Зауставите круг насиља

Дачић: Зауставите круг насиља

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић осудио је употребу силе у Украјини и позвао све стране да покажу максималну уздржаност и раде на постизању одрживог примирја.

Ivica Dacic

„Овај круг насиља и ескалације сукоба не смије да се настави. Све стране треба да се уздрже од ратоборности, застрашивања и провокација“, поручио је Дачић, поводом погоршања ситуације на истоку Украјине последњих дана, нарочито у области аеродрома у Доњецку.

„Позивам све стране укључене у сукоб да одмах уложе све напоре да смире тензије, поштују примирје и активно се, заједно с ОЕБС-ом, укључе у пуно спровођење споразума из Минска“, истакао је Дачић.

Дачић је рекао и да све тачке споразума треба да буду спровођене у трилатералној контакт групи, а не на бојном пољу, и позвао стране у сукобу да у потпуности поштују безбједност припадника посматрачке мисије на терену, наводи се у саопштењу.

Бан Ки Мун: Смјеста обуставите непријатељства

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је данас забринутост због жестоких сукоба на истоку Украјине и позвао на хитно окончање насиља.

Украјинске оружане снаге гранатирале су јуче област Доњецка и Горловке и заузеле скоро читаву територију аеродрома у Доњецку, који су прије неколико седмица заузеле проруске снаге.

У окршајима је погинуло најмање 14 људи, од којих, како преносе медији, 10 цивила и четири украјинска војника.

Бан је у саопштењу навео да је „забринут због ескалације сукоба“, који би могли да пониште договор о обустави ватре, постигнут у септембру, јавио је АФП.

Генерални секретар УН затражио је да сва непријатељства буду смјеста и у потпуности обустављена и поручио да су УН спремне да подрже напоре за смиривање сукоба и наставака мировног процеса.

Погоршање ситуације мора бити избјегнуто по сваку цијену, рекао је Бан и позвао све стране да испуне своје обавезе.

Савјет безбједности УН требало би у сриједу, на захтјев Литваније, да разговара о погоршању кризе у Украјини.

Савјетник украјинског предсједника Јуриј Бирјуков потврдио је јуче да је војска добила наређење за напад тешком артиљеријом на положаје проруских активиста на југоистоку Украјине.

Руски предсједник Владимир Путин позвао је јуче обије стране да смјеста обуставе гранатирање и повуку тешко наоружање из зоне сукоба.

Према подацима УН, у сукобима између проруских активиста и владиних снага у Украјини од априла је убијено више од 4.800, а рањено 10.300 људи.

Француска агенција наводи да је то најгора хуманитарна криза од балканских ратова 1990-их година.

Договор о примирју постигнут је, уз посредовање трилатералне контакт групе – Украјине, Русије и ОЕБС-а, у септембру у Минску, али је досад више пута прекршен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here