Насловна Политика Дачић: Захтјев КиМ за пријем у Унеско извртање договора

Дачић: Захтјев КиМ за пријем у Унеско извртање договора

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је захтjев Космета за пријем у Унеско извртање договора из Брисела и нагласио да то није отварање врата да КиМ добије столицу у Уједињеним нацијама.

Ivica-Dacic

Ријеч је о класичном извртању договора с Приштином који смо последњи пут постигли у Бриселу, урадићемо све што можемо, тражићемо да експерти дају своје мишљење„, рекао је Дачић за „Курир“ и додао да је лично ту тему покретао на састанцима са међународним актерима.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је још почетком године упозоравао да ће Приштина поднијети захтјев за чланство у тој организацији, али и да чланство у Унеско није исто што и чланство у УН, јер је „Умеско мало слободнија организација„.

Одговарајући на питање да ли је Хрватска кивна што на прославу акције „Олуја“ водеће државе неће послати своје војне јединице, Дачић је рекао да је то вјероватно, као и да се први пут догодило да ипак постоји избалансиран став и у вези са свим што се догодило током комеморације у Поточарима.

Он је такође рекао да би, уколико би Србија слала сваки пут протесну ноту због изјава неког министра Хрватске, као што је она министра одбране Анте Котромановића, који је премијера Александра Вучића оптужио да је 90-их сијао мржњу и држао пушку, „напунила би свеску веома брзо“.

Када бисмо им сваки пут упућивали протесну ноту, напунили би свеску веома брзо. Према подацима, Србија је Хрватској у последњих неколико година упутила више од 150 протестних нота, а изјаве попут ове Котромановића удаљавају нас од регионалне сарадње„, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, када је њемачка канцеларка Ангела Меркел присутна, сви су фини, а после дају изјаве којима се директно провоцира Србија.

Дачић је рекао и да су словеначки медији Србији дали већи утицај него што има због оцјене да он води спољну политику те земље, због одлуке да не пошаљу јединице на параду у Хрватску.

Дачић је говорио и о догађају у Потпчарима истакавши да је Србија упутила демарш Босни и Херцеговини, а да је следећа инстанца, када је ријеч о дипломатским односима, враћање амбасадора.

Србија не може да прекида односе са Босном и Херцеговином, морамо да сарађујемо„, подвукао је он и додао да се подразумијевало да се Вучићу обезбједи сигурност, али да је Босна заказала.

Да ли је у томе било учешћа и неких њихових функционера, то ће показати истрага. Потврђује се да онај ко другоме јаму копа, сам у њу упада„, рекао је он потврђујући констатацију листа да су у јаму упале власти те земље и члан Предсједништва Бакир Изетбеговић, али да је Србија увек спремна на тешке потезе у интересу мира.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here