Насловна Политика Дачић у СБ УН: Боље реците ‘нећемо Бриселски споразум’

Дачић у СБ УН: Боље реците ‘нећемо Бриселски споразум’

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице СБ УН да не релативизују питање неспровођења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве. 

„Боље да се каже ‘нећемо да реализујемо Бриселски споразум’ и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију“, рекао је Дачић.

Како је навео, он је пре четири године потписао тај споразум са Хашимом Тачијем, а прошло је превише да би стајали било какви аргументи за неиспуњавање преузетих обавеза.

„Ја сам потписао тај споразум и знам да увек има милион разлога за избегавање испуњавања преузетих обавеза, али четири године су предуг период да постоје чврсти аргументи за то. Србија ће испунити све што је потписано, ми смо га зато и потписали“, рекао је Дачић у свом говору.

Дачић је у говору на седници СБ УН о извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову рекао и да ће Београд наставити да конструктивно и одговорно учествује у дијалогу, али да са стране Приштине наилази на континуирану опструкцију и изостанак политичке воље за постизање истинског напретка на плану нормализације односа.

Дачић је позвао СБ УН, али и ЕУ и међународну заједницу да изврши притисак на Приштину како би се формирала ЗСО.

„Спречавање формирања ‘војске Косова’ јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице“, рекао је Дачић.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је у новом извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

„Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима“, навео је Гутереш у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

На седници ће путем видеом-бима говорити и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Приштину представља амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here