Насловна Издвојено Дачић: Тражићемо да се поштују права Срба у Црној Гори

Дачић: Тражићемо да се поштују права Срба у Црној Гори

18
ПОДИЈЕЛИ

Србија ће тражити да се поштују права српског народа у Црној Гори, исто као што се поштују права Црногораца који живе у Србији, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је тако одговорио на питање новинара да ли мисли да је српски народ у Црној Гори на неки начин дискриминисан, јер нема представнике у тамошњој новој влади.

„Наши међудржавни односи треба да буду рационални, да се залажемо за конкретно решавање свих питања. Министарство спољних послова ће исто као и када је реч о другим земљама водити рачуна о правима српског народа који тамо живи“, рекао је Дачић.

Он каже да је разочаран гласањем Црне Горе поводом неких питања везано за Србију, уз коментар да је то њихово право, али да ће Србија „исто тако гласати када је реч о њиховим интересима“.

Наводећи да Србија на Црну Гору гледа као на суседну земљу и да нема ништа против њеног самосталног пута, Дачић напомиње да је једино што се тражи поштовање права српског народа.

„То ће бити предмет нашег даљег интересовања и надам се да ћемо са новом Владом Црне Горе око тога пробати да нађемо заједнички језик“, истакао је Дачић.

18 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   У праву си Ивице.Маки бре Срби су већина у Црној Гори,упамти то.Срби су направили Црну Гору а мањина су Црногорци које су Моша и Ђилас направили.У Црној Гори живе само Срби и Срби мухамеданске и католичке вјероисповјести.Црногораца нема,али полако уз мало стрпљења научићеш ти то.Паметан си,лако ће то ићи.Живјела Царска Русија,живјело Српство мило.

   • 0
    0

    Tako je vojvodo Erakoviću , pa i Danska se nekad zvala Srbija , a prvo pismo srbica su ukrali od srba , srbi su najstariji narod evrope , majka svih bijelih naroda , a po Heroldu Tirensko i Balticko more su se zvali Srpsko more , sva je savremena evropska civilizacija nastala iz antičke srpske civilizacije , dok su drugi jeli rukama , srbi su jeli zlatnim kašikama buca , buca …
    Eto vidiš , vec sam sve naučio .

 1. 0
  0

  Прво би морао да се преиспита начин расподеле моћи.

  Пошто „мањина“ није правна категорија, већ само једна од могућих претпоставки у Уставу, нарочито у „државама свих грађана“, каква је Црна Гора (у којима „националне мањине“ не постоје ни као претпоставка) и у којој Срби ионако нису никаква „нумеричка“ мањина, већ их има 30 одсто (колико и у БИХ, где им је призната конститутивност, чак у односу на педесет одсто Бошњака, колико нема Црногораца у ЦГ) , а културолошке разлике у односу на Црногорце су сумњиве и недовољно испитане, једини фактор „мањине“ који Срби испуњавају јесте слаба заступљеност у управном апарату државе (премда је присутност Срба у нпр. најбројнијој верској и језичкој заједници несумњива) .

  Пошто свака „већина“ (заједница која поседује највећу моћ у државном апарату) тежи да утврди себе у тој позицији и рационалише разлике према мањини, једини начин да Срби у ЦГ постану „мањина“ јесте да две државе – Србија (у којој су Срби апсолутна већина) и Црна Гора (у којој су Срби нумерички конституент) договоре да садашњи у сумњивим околностима извојевани status quo добије снагу билатералног договора. Али, чак и као такав може да има само de jure, али не и de facto снагу.

 2. 0
  0

  Ми смо стварали ову државу и све се иде ка томе, да се тихим геноцидом Срби у Црној Гори сведу на мањину. Ова тзв.“црвена хрватска“, почива на антиСрпству и само враћање онога што нам је одузето, а то је српски службени језик, који је био једини од када постоје ови простори, све до усвајања дискриминаторског устава 2007.године и конститутивни статус, је минимум за ублажавање апартхејда, дискриминације и геноцида над Србима у Црној Гори.

 3. 0
  0

  Sjutra ćete dobiti ministarsko mjesto u vladi. Evo npr. ministarstvo ekonomije, to ionako neće niko da radi a vi imate gotov projekat 707 mjera koje treba preduzeti da nam krene na bolje. A onda ćemo i mi tražiti ministarsko mjesto u vladi Srbije, garantovane mandate u skupšini za crnogorsku manjinu i sl. Niko nema ništa protiv ravnopravnosti.

 4. 0
  0

  @Komlen

  Мерите погрешним аршинима. Срби у Црној Гори нису нумеричка мањина, а Црногорци у Србији јесу. И поред тога, утицај етничких Црногораца на српску политичку и културну сцену је енорман, а етничких Срба у ЦГ никакав. Ето, ја тренутно могу да се сетим Воје Брајовића, који је етнички Црногорац, а био је министар у Влади Србије.

  За министра економије у ЦГ, кад већ питате, предлажем Млађана Динкића. Што би вама било боље него нама:)

  О манипулацијама које се врше уз помоћ „обавезних“ мандата мањинама, не бих овом приликом, а ви ионако све знате о томе…

  • 0
   0

   U većini se slažemo osim za Dinkića a i priča o manipulacijama ne pije vodu. Baš zato što su crnogorci manjina u Srbiji sleduju im manjinska prava i garantovani mandati; kao i hrvatima, mađarima, albancima i dr. Treba da se čuje i njihov glas a sve to postoji kod nas. Ali ne znači da broj crnogoraca neće u jednom trenutku eksplodirati kao što se u prethodnim decenijama povećao broj srba u CG.
   U vladi Cg je uvijek bilo srba, čuo sam na ovom portalu da je Pažin srbin, prije toga je bio Radunović, ali vi to valjda ne brojite ako nije iz DF-a ili ako nije četnik. Uticaj crnogoraca srpske provenijencije u Srbiji je zaista veliki ali i razarajući. Da ne idemo dalje od Miloševića, imali su ogromnu ulogu u civizacijskom sunovratu srpskog društva u prethodnim decenijama. Oni drugi koji se izjašnjavaju kao crnogorci u Srbiji se ne primjećuju. Mislim da je sreća što je kod nas uticaj srba tipa DF-a nikakav jer bi i oni imali ne manji razarajući efekat na crnogorsko društvo. Mi smo izgleda malo pametniji pa im to nikada nijesmo dozvolili.

   • 0
    0

    Супер за гарантоване мандате, само то би био велики корак назад за Црногорце у Србији – да их понижавају обавезним мандатима. С обзиром да су нумеричка мањина, а имају утицај већине, сасвим супротно од Срба у ЦГ, који би по бројности могли да буду само конститутивни народ (на крају, зато је подгоричка врхушка и заобишла појам „националне државе“, знала је да с њим не би могла да заобиђе Србе) , а докопају се функција, тек кад тамошња власт измисли своје Србе и приброји их својим сателитским, „обавезни мандати“ прирепцима.

    Утицај Црногораца српске провинијенције на Србију је и овакав и онакав. Утицај Петра Божовића, Жарка Паспаља, Новице Тадића или Новака Ђоковића на Србију уопште није лош.

    Уосталом, Слободан Милошевић је био Србин, а његов рођени брат и ћерка су Црногорци, ћерка чак и живи у ЦГ, тако да ту не функционишу теорије и „линији која пролази кроз Рокоме“.

    Не знам како се етнички Црногорци не примећују, ево ја ћу да вам набројим неке утицајне, које сам приметио: Вида Огњеновић, Брик Кривокапић, Воја Брајовић, Ратко Божовић, Божо Копривица, Мима и Милан Караџић… О Јову Капи да не говорим.

    Баш лепо што сматрате да је ЦГ потребан још нечији разарајући утицај, да бисте ви осетили лоше. И баш лепо што тврдите да опозиционе партије немају утицај зато што је неко довољно „паметан“ да им га не допусти. Можда ви знате нешто што јавност не зна.

   • 0
    0

    Nije crnogorska vlast zaobišla koncept nacionalne države već to jednostavno nije savremeni koncept države. Danas su sve države EU građanske države i to je jedino normalno. Vi stalno živite u nekim prošlim vremenima.
    Vjerovali ili ne, puno Srba u CG podržava crnogorsku državnost a jedan broj je i na visokim državnim funkcijama. Imali smo dosta dobrih ministara pravde ali mislim da je Pažin bio najbolji do sada i takvi nijesu nikakvi požmirepi i ulizice nego vrhunski stručnjaci (ovdje sam čuo da je srbin). Bio sam 20 god. u državnoj službi i tamo niko nikog ne pita koje je nacionalnosti. Znam da vam je teško da to povjerujete, ali to je zaista tako. Da se ne lažemo, treba samo imati dobru vezu da se uđe jer je državna administracija popunjena. U najgoroj situaciji su albanci, njih zaista nema u državnoj službi koliko bi trebalo i koliko ih bilo u vrijeme SFRJ. Muslimana ima svakog dana sve više jer i u ovoj vladi imaju 6 ministara i snalaze se, pomažu jedni druge. Ko je kriv Srbima što ne žele da učestvuju u vlasti.
    U pravu ste, nijesam se do kraja dobro izrazio, kada sam rekao da srbocrnogorci imaju razoran uticaj a da se ovi drugi ne primjećuju, mislio sam na politički uticaj. Naravno da ih u sportu i kulturi ima, a ovi koji su bili u politici bolje da ih nije bilo.
    Kada sam rekao da smo dovoljno pametni da ne dozvolimo razoran srpski uticaj kod nas, mislio sam da im nikada crnogorski građani na izborima nijesu dali priliku da realizuju svoje ideje. To su kategorije u kojima se ovdje razmišlja. Znam da ćete i ovo shvatiti kao prepotenciju (zaista nije tako) ali ponekad kada posmatram srpsku javnost osjećam se vjerovatno onako kako su se osjećali slovenci kad su napuštali Jugoslaviju. Takve gluposti slušamo, znamo da ćete za koju godinu raditi isto što i mi sada, u ovom trenutku nijesmo u prilici da vam pomognemo (neke stvari morate sami prelomiti), a od puta kojim smo krenuli nećemo odustati. Ako zatreba žestoko ćemo se boriti za svoje ideje, ali mislim da neće biti potrebe i da će se sve mirno završiti.
    Puno pozdrava i najbolje želje.

    • 0
     0

     Одмах да се захвалим на жељама и да узвратим истом мером.

     Само, г. Комлене, Велика Британија је, иако мултиетничка, такође национална држава, у Шпанији се говори неколико језика, много различитијих међусобно него што су то српски и црногорски, па је и она национална, Португал, Јапан итд. Тако да националне државе уопште нису ретроградније у односу на грађанске, само између те две крајности постоје многе нијансе прилагођене обичајима и демографским одликама конкретних примера.

     Ако Јово Капа или Радоман Божовић за вас спадају у културу, онда имате проблем с перцепцијом културе. Но, у суштини је непристојно завиривати у рубрике о националној припадности и саветовао бих и онима који о томе одлучују у ЦГ не чине то, кад убудуће буду делили радна места. Ако су лични квалитети донели утицај Јову Капи и сличнима, онда имамо право да претпоставимо да нпр. Никола Маловић заслужује да, ван медијског гета одређеног за Србе, искаже своје мишљење о нпр. актуелном министарству културе. Али прво то министарство треба да има везе с културом.

     И пуно Срба из Србије подржава овакав облик црногорске државности и то уопште није питање. Питање је шта с појединим етничким групама у оквиру ентитета. У том смислу, мислим да нпр. Албанцима у ЦГ уопште нису потребне државне функције, пошто имају своје државне функционере. Ако ме разумете…

     На изборима су Срби добили прилику да реализују своје идеје, мислим да је нису добили на бројању. Чак и с оваквим бројањем, имају права да указују на погрешне идеје других.

     Што се мене тиче, Србима у ЦГ може само да служи на част што не пристају пошто-пото да учествују у власти. Има, изгледа, и нешто прече од власти за њих. Не знам како су се осећали Словенци кад су напуштали Југославију, знам да су их Црногорци најбрже ћерали, а сад их најгрлатије дозивају. Не знам ни који су то круцијални резови које сте „ви“ предузели, а „ми“ тек треба да предузмемо, видим само да прошлост којом се хвалите нема везе с будућношћу у коју хрлите.

     И нема потебе да претите „жестоком борбом“, и ја се заиста надам да ће се „све“ завршити мирно и да ћете опет добити прилику да се на порталима потписујете правим именом и презименом.

     Даће Бог!

 5. 0
  0

  Кога год су Дачић и Вучић штитили тај је добро награбусио.Не штитите нас ако Бога знате!!!

 6. 0
  0

  Najkrace : Crnogorska drzavnost u postojecem formatu je posledica drzavno-pravnog, tradicijskog i istorijskog diskontuiteta koji je zamisljen i ostvaren tako, da u potpunosti negira samu sustinu i prirodu srpskog karaktera zajednice!
  Poput rijetkih novokomponovanih drzava koje nemaju drzavotvornu tradiciju, Crna Gora je apstrahovala svoje drzavotvorno nasledje i zaorala brazdu gradjanske drzave na zivom kompostu istorijske nacionalne crnogorske drzave kao eminentno srpske, sto je nonsens nevidjenih razmjera!
  Hiljade bi stranica o tome mogle da se napisu, kako je taj bezumni koncept “ skorojevicke drzavnosti “ imao samo jedan jedini cilj : da i u formalnoj ravni razdrzavi „novu “ gradjansku zajednicu od konstituitivnih Srba, da postepeno, ali finalno, rasrbi Crnu Goru jednom za svagda!
  Sve drugo su samo manje ili vise egzoticne refleksije “ oslobadjanja “ Crne Gore od Srba i srpske drzavotvornosti.

 7. 0
  0

  Право решење је, да посланици НСД, ДНП, СНП са независним интелектуалцима и представницима српских НВО, поднесу захтев да се што хитније ријеши српско питање у Црној Гори. То би подразумијевало враћање српском језику статуса службеног језика, као и Србима конститутивност.
  Све до 2007.године, српски језик је био једини на овим просторима и прије него је добила име Црна Гора. Само да не буде као 2011.године, када смо ми покренули да се наша дјеца школују на српском језику и да се врати српском језику статус службеног, када су са чика Филеом и Лукшићем потписали споразум о бућкуриш језику, мимо нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here