Насловна Политика Дачић: Србија поносна на своју антифашистичку традицију

Дачић: Србија поносна на своју антифашистичку традицију

1
ПОДИЈЕЛИ

Ivica DacicПредсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију и да одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације злочина.

Дачић је, на централној државној свечаности поводом Међународног дана против фашизма и антисемитизма, која је одржана у Коларчевој народној задужбини, истакао да је холокауст „највећи пораз човјечанства у историји“, који не смије да се понови.

Он је подсјетио да је застрашујућа чињеница да је у Другом свјетском рату убијено шест милиона Јевреја и да је то организовала њемачка држава, пишу београдски медији.

Дачић је навео да је Србија већ 1942. године, према званичним извјештајима који су слати у Берлин, „била очишћена од Јевреја и Рома“, напоменувши да је прије Другог свјетског рата у Србији живјело 15.000 Јевреја и да 90 одсто њих није преживјело.

„Са овог мјјеста желим да пошаљем јасну поруку да младе треба васпитавати у духу ненасиља, родољубивости, разумјевања и поштовања различитости“, нагласио је Дачић.

Државној церемонији, коју је организовала Влада Србије, присуствују и министар одбране Небојша Родић, министар без портфеља Александар Вулин, као и представници вјерских заједница, јеврејске и ромске заједнице и преживјели заточеници логора смрти из доба Холокауста.

Након говора премијера Србије услиједио је концерт „Посланица љубави“ који изводи ансамбл „Метаморфозис“.

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обиљежава се као знак сјећања на 9. новембар 1938. године, односно „Кристалну ноћ“ којом је почео организовани прогон Јевреја у нацистичкој Њемачкој.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    I posle Tita Jovanka,a nakon Jovanke Daca.
    Zasto je Dacici plako na sahrani Jovanke Broz? Zato sto ga Nikolic nije pozvao na otvaranje Titovog sefa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here