Насловна Политика Дачић: Србија је војно неутрална, није отишла ни корак ка НАТО

Дачић: Србија је војно неутрална, није отишла ни корак ка НАТО

1
ПОДИЈЕЛИ

Србија је војно неутрална земља и нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО пакту, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Ivica-Dacic

„Србија је војно неутрална и немамо намеру да постанемо чланица НАТО, али постоји заједнички интерес грађења мира у региону, у сарадњи са НАТО,“ рекао је Дачић за ТВ Пинк, коментаришући Индивидуални план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО, који је почео да се примењује од пре неколико дана.

То, како је истакао Дачић, представља највиши ниво сарадње са НАТО једне земље која није чланица тог пакта и да се такав споразум са НАТО-ом потписује на две године.

„Не треба око тога правити спектакл, јер нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО,“ поручио је Дачић и поновио да то не значи било какву промену става Србије о војној неутралности земље.

Он је напоменуо да се сарадња Србије и НАТО одвија на добро познатим основама и да са том војном организацијом Србија одраније има Потписан уговор о партнерству за за мир.

Дачић је истакао да је Србије сарадњом са НАТО пактом добила додатне гаранције да било какве косовске безбедносне снаге неће моћи да уђу на север Косова без сагласности НАТО-а.

Дачић је нагласио да је циљ Србије да гради партнерске односе са свима, подсетивши да наша земља има исти статус посматрача и у Организацији за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ), који предводи Русија.

Сарадња Србије са обе стране не угрожава нашу неутралност, рекао је он и подсетио да наша земља изводи војне вежбе и са једном и другом страном.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here