Насловна Политика Дачић: Срби на Космету да одлуче сами!

Дачић: Срби на Космету да одлуче сами!

2
ПОДИЈЕЛИ

Ivica DacicПремијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је сjеверна Косовска Митровица важан симболички значај за цјелину српског народа на КиМ, да се цио концепт Заједнице српских општина базира на сједишту у том граду и поручио да је на грађанима да одлуче да ли ће 17. новембра изаћи на поновљене локалне изборе или не, јавља Танјуг.

„Међународна заједница је оставила Србима да сами одлуче и ми ћемо исто тако урадити. На њима је да сами одлуче…тачно знају колико су Албанци добили, тачно се зна колико Срба треба да изађе”, рекао је Дачић и поручио да свако има своје право да бира, али и да из тога произилазе одређене обавезе и одговорности.

„Ово је једини начин који има шансе да успе и једина борба коју можемо да водимо са надом за победу”, рекао је Дачић новинарима после обиљежавања 95 година од примирја у Првом свјетском рату.

Он је додао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи и да очекује сарадњу са Унмиком, Еулексом и Кфором како би се спријечили сви могући инциденти, притисци и претње.

„Сви наши људи ће бити доле – северна Косовска Митровица има веома важан симболички значај за целину српског народа на КиМ. Цео концепт ЗСО се базира на њеном седишту у северној Косовској Митровици, ту би био центар за 10 српских општина, од којих су четири на северу и шест на југу. Ту би били и председник ЗСО, Извршно веће, скупштина те заједнице…„, рекао је Дачић.

„То би била артерија за везу између Србије и Срба који живе на КиМ зато што су нам друге вене пресечене”, рекао је премијер и подсетио да се ситуација променила у доносу на 14 или пре пет година, указавши да се Србији не дозвољава да има институције на КиМ, финансирање онако како она хоће…

Према његовим речима, једини начин који ће довести до тога да нема промена што се тиче положаја људи јесте афирмација ЗСО…

Он је додао да томе сада суштински највећу сметњу представљају Срби који живе у северној Косовској Митровици.

Одговарајући на питања новинара, на које људе мисли када каже да ће бити доље, Дачић је прецизирао да мисли на оне из политичког живота, а не на војне и полицијске структуре, али и додао да сматра да би било боље да се оне тамо налазе, јер би било мирније.

Премијер је нагласио да се Србија трудила да води конструктивну политику, да код ње нема разлике од онога што говори овде или у Бриселу, док код албанске стране увек постоји разлика шта се говори на састанку, шта медијима, шта су поруке.

„Мене занима шта смо се договорили у Бриселу, а тамо је одато велико признање српској страни на великом броју људи који су изашли на изборе чак и на северу”, рекао је Дачић и подсетио да је на парламентарним и председничким изборима у мају прошле године око 16.000 људи изашло,а сада на локалним више од 9.000 на северу КИМ.

Дачић је рекао да су проблем инциденти који су се догодили, као и то што се може десити да Албанац буде градоначелник северне Косовске Митровице, „што не жели ни Брисел, а не жели ни Приштина”.

Он је указао на то да би евентуално градоначелник Албанац имао велике тешкоће да икад ступи на ту дужност и да ту настаје проблем.

„Како ће се имплементирати резултати избора. Срби неће да прихвате нити да бирају, нити да то прихвате, па може доћи до сукоба и инцидената. Србији су везане руке и у ову борбу коју идемо идемо са практично вештином пливања са везаним рукама. Мора да постоји политичка мудрост”, упозорио је премијер.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Srbija se odrekla Kosova i Metohij i to je to.
    Da li je mogla bolje pitanje je ali prebacivati sad odgovornost na ljude u Kos. Mitovici je neposteno najblaze receno

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here