Насловна Политика Дачић: „Рестартујемо“ односе са САД, јачамо са Русијом

Дачић: „Рестартујемо“ односе са САД, јачамо са Русијом

0
ПОДИЈЕЛИ
Дачић и Трамп

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да циљ Србије треба да буде „рестартовање“ односа са САД, али и наставак добрих односа с Русијом и Кином, као и напредак на путу ка Европској унији.

У интервјуу агенцији Бета Дачић је рекао да Србија не води политику балансирања између Запада и Русије већ штити своје националне и државне интересе и да неће мењати политику према Русији и Кини све док то буду једине земље које у Савету безбедности УН штите њене интересе.

Додајући да је Србији „суђено да буде у ЕУ“, јер није у Азији већ у Европи, Дачић је рекао да ће када постане чланица ЕУ и Србија бити питана за спољну политику Уније, али да би сада било „самоубилачки“ да мења политику према Русији или Кини.

Савјет безбједности УН
Савјет безбједности УН

„Они су ставили вето, Русија, на резолуцију о Сребреници. Ставиће вето уколико неко предложи чланство Косова у УН и сад ми треба да гласамо за нешто чиме се осуђују Русија или Кина. Да ли је то нормално? Или, био је јуче амбасадор Ирана овде. Ми сад треба да јуримо и молимо Иран да не призна Косово, али смо редовно гласали против Ирана. Е, више не гласамо против Ирана. То је та промена наше политике“, рекао је Дачић.

„Нико нама не може да замери да бранимо Србију. Једино ако неко мисли да треба да уђемо у ЕУ разарајући Србију, што … нико не треба да мисли… Када Велика Британија, САД, Француска, Италија и остали, када то буду земље с којима можемо да заштитимо наше националне и државне интересе, онда можда можемо да гледамо другим очима на све ове проблеме. Све до тада, док су једине земље које могу да заштите наше интересе Русија и Кина на том нивоу Савета безбедности, било би самоубилачки да мењамо нашу политику“, рекао је Дачић.

На питање колико ће Србија моћи да води политику балансирања између Запада и Русије с обзиром на жељу да уђе у ЕУ, Дачић је рекао да није реч о балансирању, већ о очувању „националних и државних интереса“.

„Уопште то није политика балансирања, то је наш пут, па и Свети Сава је говорио о томе. Ми (смо) Запад на Истоку, Исток на Западу. Шта да радимо када нам је то геостратешка позиција? Ми идемо ка ЕУ, али при томе желимо и да сачувамо наше националне и државне интересе. То је потпуно легитимно“, рекао је Дачић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here