Насловна Политика Дачић: Разумијем забринутост предсједника Николића

Дачић: Разумијем забринутост предсједника Николића

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да потпуно разумије забринутост предсједника Србије Томислава Николића када је ријеч о статусу покрајине Косово и Метохија, јер се из изјава европских званичника, па и оних из САД, види да они сматрају да је то питање ријешено.

tomislav-nikolic-ivica-dacic

Дачић је рекао за „Политику“ да су власти у Београду свим својим саговорницима јасно рекле да признање самопроглашеног Косова са српске стране не долази у обзир.

Када је ријеч о платформи за Косово и Метохију, коју је најавио предсједник Николић, Дачић каже да је за Владу још непознаница која је Николићева идеја за платформу, али да је увјерен да ће о том питању бити постигнута пуна сагласност свих институција у Србији.

Он сматра да је потребно изнаћи свеобухватно рјешење за Косово и Метохију и наглашава да Приштина мисли да је то рјешење већ постигнуто.

„Ми сада играмо на дуже стазе него што је бриселски дијалог. Зато што је ту и УН, а без договора са Србијом није могуће решење везано за УН. За Србију је важно да постоји велики број земаља које нису признале независност Косова и желимо да им посветимо посебну пажњу“, рекао је Дачић.

Он каже да не очекује да ће у наставку бриселског дијалога, 9. фебруара, бити „лансиране“ неке нове теме и да се о њима одмах одлучује.

Коментаришући формулацију да на крају преговора треба да услиједи један правно обавезујући споразум између Београда и Приштине, Дачић је рекао да та „формулација ништа не значи“.

„У ЕУ не постоји сагласност о питању статуса покрајине. Зашто би сада Србија разјашњавала шта то значи, када је употребљена формулација, да будемо потпуно отворени, која ништа не значи. Зашто бисмо се ми бавили нечим што ни ЕУ не зна шта значи“, закључио је шеф српске дипломатије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here