Насловна Политика Дачић против условљавања дијалога присуством САД

Дачић против условљавања дијалога присуством САД

2
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је данас изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да се дијалог Београда и Приштине може наставити само уз веће учешће САД.

Дачић је новинарима у Београду рекао да је добро познато да је дијалог пребачен из Уједињених нација у Брисел.

„Што се нас тиче, ми смо за да се врати у УН, али нисмо ту да кочимо дијалог, већ треба да га подстакнемо“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да су изјаве косовског премијера намењене за унутрашњу политичку употребу.

Косовски премијер најавио је израду нове платформе за дијалог са Београдом и додао да је немогуће наставити дијалог „ако и Америка није за столом“.

Председник Косова Хашим Тачи рекао је прошле недеље да је од потпредседника САД Мајка Пенса добио обећање да ћ САД бити директно укључене у дијалог Приштине и Београда.

Портпаролка Европске службе за спољне послове Маја Коцијанчић рекла је потом да је дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ одувек имао подршку САД и да ће та блиска сарадња бити настављена и даље.

Врше се притисци око статуса руског хуманитарног центра у Нишу

Дачић је изјавио је и да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу није решено зато што се врше велики притисци и зато што се та тема политизује.

Дачић је рекао да Србија не жели да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу постане предмет политичких спорова.

„То питање треба да се реши како је уобичајно и у складу с Бечком конвенцијом. Надам се да ће се то брзо десити“, рекао је шеф српске дипломатије.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ja se slazem sa ratnim zlocincem Haraindajem, da SR treba da pregovara sa US oko KIM, ali bez prisustva Albanaca. Pregovori sa pionima su besmisleni. Albanci nisu oteli KIM.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here