Насловна Политика Дачић позвао Јерменију и Азербејџан да поштују мир

Дачић позвао Јерменију и Азербејџан да поштују мир

1
ПОДИЈЕЛИ

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је забринутост због ситуације на граници Јерменије и Азербејџана и позвао обе стране на поштовање примирја и обустављање непријатељстава, у складу са споразумом из 1994.

ivica-dacic-bogoljub-karic-hapsenje-poternica-marko-milosevic-1344690125-193063

Изражавам жаљење због пораста насиља које је довело до губитка живота и позивам обе стране да покажу одговорност и да избегавају кораке који воде даљој ексалацији, наводи се у саопштењу Ивице Дачића које је подржао и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

У саопштењу се истиче да су од кључног значаја за напредак „директни контакти две стране на свим нивоима“, уз претходно „пуно поштовање примирја и обуставе непријатељстава“.

„Прошлогодишњи састанци председника Јерменије и Азербејџана у Сочију, Њупорту и Паризу били су позитивни кораци у добром правцу.

ОЕБС ће наставити да подстиче директне контакте, али само сукобљене стране могу и морају да спроведу примирје кроз командни ланац, од дна до врха“, саопштио је председавајући ОЕБС-у.

Јерменија и Азербејџан деценијама се споре и сукобљавају око Нагорно-Карабаха, области с већинским јерменским становништвом која је припојена Азербејџану током совјетске ере.

У рату за контролу над том облашћу између 1988. и 1994. погинуло је 30.000 људи, а избегло више стотина хиљада.

Примирје је потписано 1994. године, али Баку и Јереван никад нису постигли договор о статусу спорне области, која је и даље званично у саставу Азербејџана.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ha, ha, ovaj pajac da nekome naređuje da sklopi mir?! Pa taj nije u stanju da riješi stvari ni u svojoj kući nego se po Briselu grli i ljubi sa onim kasapinom i sa onom zubatom!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here