Насловна Политика Дачић: Политички ставови званичне Црне Горе су шамар за Србију

Дачић: Политички ставови званичне Црне Горе су шамар за Србију

6
ПОДИЈЕЛИ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће Србија играти конструктивну улогу у решавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса сусједних земаља које нису подржале Србију у за њу важним питањима, као што су признање Косова или његово чланство у Унеску.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да то није освета већ политика реципроцитета и да Србија никоме неће дозволити да је понижава.

„Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити“, рекао је Дачић.

Призање Косова и подршка његовом чланству у Унеску, по Дачићевим речима оптерећују односе Србије са сусједима, али то не значи да ће Србија нешто билатерално предузимати против тих земаља.

„Ја не говорим да ћемо ми сада нешто да предузимамо против Црне Горе или Македоније или Хрватске или било ког другог, ја само говорим о нашем односу према њиховим захтевима када они буду на дневном реду, а иначе о нашим билатералним односима, то никакве везе нема. Реч је о нашем територијалном интегритету. Замислите сада кад би Срби у Црној Гори једноставно прогласили отцепљење… У чему је разлика? Албанаца је процентуало мање у Србији“, рекао је Дачић.

Од става Црне Горе према питањима важним за Србију зависиће став Србије према Црној Гори

На питање да ли су инциденти на дан избора у Црној Гори погоршали односе с Подгорицом, Дачић је рекао да нису и да Влада Србије нема никакве везе са тим.

Он је рекао да Србија жели добросусједске односе, али да ће од става Црне Горе према питањима важним за Србију зависити и став Србије према тој земљи.

„Поштујем и волим Црну Гору, али њихови политички ставови у односу на наше националне и државне интересе су за нас били веома тежак шамар и ми нећемо сигурно заоштравати односе са Црном Гором, желимо најбоље односе са њима, то је нама најближа држава, али знате шта, ако они стално гласају против српских интереса кад је у питању за нас најважнија ствар територијалног интегритета и суверенитета, онда не видим ниједан разлог да Србија гласа за нешто што је интерес Црне Горе“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да није ријеч о освети већ о „реципроцитету у спољној политици“ и да се званична Црна Гора односи према Србији исто као и Папуа Нова Гвинеја.

„Шта сад, Црна Гора је гласала за пријем Косова и сад ми да кажемо – ако сте гласали, је л’ да? Слободно ви наставите да гласате против нас, а ми вас и даље волимо. Па не могу да кажем да их волим као што сам их волео. Не могу, јер бих пљунуо на себе. Исто као што они не дају на себе, не дам ни ја. А што се тиче Срба, када бисмо ми тражили реципроцитет колико Црногораца има у Србији на функцијама и у државним органима, па Црногорцима ништа не би остало доле“, рекао је Дачић.

Дачич је рекао да се исто односи и на Македонију и да је Србија погријешила што је ту земљу признала под њеним уставним именом, јер она признала Косово.

„Србија је направила велику грешку због тога. Цела Европа и свет користе назив Бивша Југословенска Република Македонија, а ми смо нашој браћи Грцима ударили шамар и сад очекујемо од Грка да они не признају Косово, а Македонију смо признали вредјајући Грке а они (Македонци) увек гласају за Косово. Ја морам да кажем да смо будале. Ево, употребићу недипломатски израз“, рекао је Дачић.

Он је рекао да ће Београд у билатералним односима са Скопљем употребљавати уставно име, али да ће мулилатарално користити име које се употребљава у ЕУ и УН БЈРМ.

„Сада ћете ви да кажете да је то освета. Није то освета, то је одговорна државна и национална политка. Није Србија отирач сваком да може да се са нама игра. Ми никоме не дозвољавамо да нас понижава. Ако некоме нису важне наше цркве и манастири на Косову и Метохији, који су запаљени и који су уништени, и то није довољно да неко буде бар уздражан о питању Унеска, онда ја морам да поставим питање суштине наших односа“, рекао је Дачић.

Дачић: Камо среће да се нисмо никад ни ујединили

Дачич је рекао да је улога спољне политике да „на најбољи начин одбрани државне и националне интересе“ и да уопште не пати за бившом заједничком државом.

„Камо среће да се нисмо никад ни уједињавали, већ да смо 1918. створили државу Србију као силу победницу… Ми смо Југославији дали све… да би на крају сада морали да слушамо предавања и да нам неко удара шамаре са стране око тога како се Србија понаша. Нисам баш присталица тога да им окрећемо и други образ. Поштоваће вас само онолико колико сте јаки и колико сте спремени да не дате на себе. Ја једва чекам када ће се појавити у медјународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити“, рекао је Дачић у интервјуу агенцији Бета.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Evo izbora na vidiku pa evo i ,,Patriockih,, izjava Dacica a uskoro i Vucica.
  Sace oni da podrzavaju Srbe i Rvackoj u MontenegrU, BiH itd

 2. 0
  0

  Дачић је веома проницљив и лукав политичар (на страну то какав је лично, политика је “умјетност могућег“) који има снажну подршку Лврова и Руса уопште. Ерго, Дачић види да су пропали макрои Мила Ђукановића и Вучића(Монике Левински), и ужурбано пере руке од њих, јер њихова политичка пропаст јесте завршена прича, и брже – боље заузима нове, просрпске ставове, знајући да ће подјела карата услиједити већ у јануару. Он жели да у тој подјели буде добитник. Сав шљам црногорске актуелне власти, ускоро иде на смеће.

 3. 0
  0

  Bez obzira sto je ova prica zakasnila jedna stvar je bitna: Politika reciprociteta. Hvala Bogu da se neko toga uopste sjetio u Srbiji pa makar i Dacic.To je ono sto Srbija nije u stanju da formulise vec decenijama. Da je to uradila na vrijeme ne bi se ni ustase ni montenegrini ovoliko junacili i ne bismo imali apartheid prema srbima u Montenegru. O drugim stvarima da i ne govorim

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here