Насловна Политика Дачић писао Бан Ки Муну: КиМ не може у УНЕСКО

Дачић писао Бан Ки Муну: КиМ не може у УНЕСКО

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић писао је генералном секретару Уједињених нација УН Бан Ки-муну поводом намјере Косова и Метохије  да постане чланица УНЕСКО-а, сазнаје РТС.

dacic

У писму, у које је РТС има увид, пише да Србија није промијенила своју позицију у односу на статус Покрајине, иако се суочава са захтјевима и настојањима Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи.

То је за Србију неприхватљиво„, истакао је Дачић, и као посљедњи такав примјер навео настојања Косова ка чланству у УНЕСКО.

Косово као територија, сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УИ 1244 (1999), под управом УН, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у УНЕСКО„, навео је Дачић.

Додао је да би у том смислу свако другачије постављање према разматрању питања чланства КиМ у УНЕСКО-у представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбједности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here