Насловна Политика Дачић оштро реаговао на изјаву Пленковића да је „Олујом“ сломљен сан о...

Дачић оштро реаговао на изјаву Пленковића да је „Олујом“ сломљен сан о „Великој Србији“

1
ПОДИЈЕЛИ

Први потпредседник српске Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оштро је реаговао на изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића поводом годишњице војнополицијске акције „Олуја“ поруком да се тако не граде добросуседски односи, већ повампирује антисрпска хистерија у Хрватској.

Пленковић је изјавио да се данас обележава дан одбране од „великосрпског режима“, када је „сломљен сан о ’Великој Србији‘“, а акцијом „Олуја“ спречена „нова Сребреница“ у Бихаћу.

Андреј Пленковић

Хрватски званичници: „Олујом“ сломљен сан о Великој Србији

„О каквој великосрпској политици говори хрватски премијер Пленковић, када је Хрватска протерала више од 250.000 и убила више хиљада својих грађана!“, пита Дачић и подсећа да је српски народ био конститутивни народ Хрватске, и да су Срби на тој територији живели вековима, а данас их има мање од пет посто.

„Посебно је лицемерно тврдити да су тиме спречили нову Сребреницу, што значи да су унапред убијали своје грађане, Србе из Хрватске“, навео је Дачић у изјави достављеној Танјугу.

Посебно је безобзирно, каже потпредседник српске Владе, да такве поруке долазе од хрватског режима, који се, како истиче Дачић, није дистанцирао од геноцидне усташке фашистичке власти из Другог светског рата.

„Зато је и усташа Томпсон део државног обележавања ’Олује‘, највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата“, примећује Дачић и закључује:

„Тако се не граде добросуседски односи, тако се не закопавају ратне секире, тако се само повампирује антисрпска хистерија у Хрватској“.

Храбар чин младих Хрватске: Уручили извињење жртвама акције Олуја!

Иницијатива младих за људска права из Хрватске уручила је петицију извињења жртвама и њиховим породицама за почињене злочине и кршења људских права за време и након војно-полицијске акције хрватских снага „Олуја“ са потписима хрватских грађана Удружењу породица несталих и погинулих „Суза“ у Београду.

Петицијом „Извињење жртвама Олује“, која је предата јуче, грађани позивају и Владу Хрватске да упути извињење за сва кршења људских права почињена за време и након војно-полицијске операције „Олуја“, а до сада је прикупљено више од 600 потписа.

Удружење „Суза“ чине чланови породице несталих и убијених Срба у Хрватској, а кроз свој рад помажу породицама у процесу трагања за својим несталим члановима и организују комеморације за жртве, подсец́а Иницијатива младих за људска права у саопштењу.

„Ово извињење уручујемо као грађани Хрватске, млади људи који за време рата нису били рођени или су били у раном детињству. Чланови наших породица учествовали су у том рату у хрватској војсци, а многи од чланова нашег удружења морали су због рата привремено или заувек да напусте своје домове. Управо зато сматрамо да имамо одговорност да покажемо лице Хрватске које саосећа са свим жртвама и којем је стало до правде“, рекао је координатор програма помирења Иницијативе младих за људска права Никола Пухарић.

Влади Хрватске поручили су да је извињење минимум солидарности након кршења људских права за време и након „Олује“ и изостанка судских процеса, преноси Хина.

Извор:Танјуг, Хина

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here