Насловна Политика Дачић очекује наставак примјене Бриселског споразума

Дачић очекује наставак примјене Бриселског споразума

0
ПОДИЈЕЛИ

Први потпредсjедник Владе Србије Ивица Дачић каже да још није дефинисан дневни ред нове рунде дијалога Београда и Приштине. Истиче и да Србија очекује наставак имплементације Бриселског споразума.
dacic

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да очекује да се разговори у Бриселу наставе тамо где су стали, преноси Тањуг.

„Засад још није дефинисан дневни ред и ми очекујемо да се настави тамо где смо стали и да дође до имплементације Бриселског споразума“ рекао је Дачић новинарима, пошто му је кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг уручио донацију те земље у Министарству спољних послова.

Дачић је истакао да је за Србију „нарочито важно и од суштинског значаја конституисање Заједнице српских општина“.

На питање да ли ће Београд инсистирати да питање имовине буде тема наредног сусрета у Бриселу, Дачић је одговорио да је та тема „доста дуго присутна у дијалогу и да је о томе било разговора с бившом шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон, која је рекла да ће се о томе разговарати у наредним фазама“.

„Тада није била актуелна имовина ‘Трепче’, причали смо тада о имовини у енергетском сектору“, рекао је Дачић, нагласивши да питања имовине и власништва, која су веома значајна за даљи ток дијалога, нису обухваћена ниједним договором ни споразумом.

Подсетивши да ће 9. фебруара у Бриселу бити први сусрет премијера Србије Александра Вучића, новог косовског премијера Исе Мустафе и нове високе представнице ЕУ Федерике Могерини, Дачић је рекао да ће и он присуствовати том састанку.

У Риму о односима са Тираном

Министар спољних послова најавио је да ће сjутра у Риму разговарати са шефовима дипломатија Албаније и Италије о унапређењу односа Београда и Тиране у циљу смиривања ситуације и стабилности региона.

Дачић је изјавио новинарима да је прихватио иницијативу Италије која организовањем трилатералног састанка жели да „потпомогне добре односе Србије и Албаније“, зато што има добре односе с обије земље.

„Главна тема трилатералног састанка биће како да у циљу стабилности читавог региона учинимо напоре да наши односи с Албанијом иду узлазним смером и да се што више избјегну ситуације које нас враћају у прошлост“, изјавио је Дачић.

Министар је додао да ће се у Риму разговарати и о непријатним темама, о инцидентима који су се догодили и демаршима које су две земље упућивале једна другој, а у циљу смиривања ситуације и нормализације односа.

Истакавши да је сјутрашњи састанак корисна иницијатива, Дачић је додао да се с албанским колегом током претходне године састао 20-ак пута на разним конференцијама.

Дачић је најавио да ће по повратку из Италије отпутовати у Етиопију, где у понедељак почиње Самит Афричке уније на којем ће се окупити министри и шефови држава или влада великог броја земаља.

„Сарадња с афричким земљама је веома значајна не само због билатералних питања него и питања Косова и Метохије“, истакао је Дачић, додавши да је велики број тих земљама изложен различитим врстама притисака да признају независност Косова.

„Представници Косова су стално присутни на тим скуповима и наш је интерес да будемо на таквим врстама састанака посебно када су питању афричке, латиноамеричке и земље Азије, јер велики број тих земаља поштује основне принципе међународног права и не признаје независност Косова“, рекао је Дачић.

Интерес Србије је и да развија билатералне односе с тим земљама, рекао је Дачић и додао да једна од главних улица у главном граду Етиопије Адис Абеби, у којој је и амбасада Србије, носи назив Јосипа Броза Тита.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here