Насловна Политика Дачић: О резолуцији о Сребреници – компромис или одустајање

Дачић: О резолуцији о Сребреници – компромис или одустајање

0
ПОДИЈЕЛИ

Нови нацрт британске резолуције о Сребреници не разликује се много од првобитног текста, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да мисли да би било добро да се по том питању постигне суштински компромис или да се одустане од њеног доношења.

Ivica-Dacic

Трећи нацрт британске резолуције о Сребреници се не разликује много од иницијалног текста, навео је Дачић за РТС, истакавши да је британска иницијатива покушај да се читава трагедија рата, да се људске патње на простору бивше Југославије сведу на један догађај, на један злочин.

А да је тако, истакао је, види се и по томе што је чак и дискусија о нацртима распирила 20-годишње расправе, сукобе, поделе у региону и ово може само да наруши даљи процес помирења.

У том смислу, било би добро да се заиста постигне суштински компромис, или да се одустане од доношења резолуције„, нагласио је министар спољних послова.

Влада Србије, казао је Дачић, сматра да се покушајем Велике Британије да предложи резолуцију о Сребреници не задовољава правда за све жртве на свим странама у конфликту, укључујући и српске жртве не само на подручју Сребренице, већ генерално.

Такав приступ, сматра, не доприноси историјском и истинском помирењу народа и то се, види.

Дачић је навео да Србија у формално-правном смислу није фактор који у овом случају одлучује, јер није чланица Савета безбедности, нити је још добила позив за учешће на самој седници.

Нисмо разговарали о томе да ли ће се уопште ићи, ко ће ићи, ако добијемо позив, али генерално је БиХ држава на коју се односи ова резолуција и мислим да је позвана. Са друге стране, знате да БиХ нема став о овом питању, тако да ће се много тога обављати у наредним данима„, рекао је Дачић.

Четврти нацрт британске резолуције о Сребреници још се није појавио, рекао је Дачић не искључивши, међутим, могућност да ће се то догодити после нових консултација о трећем, измењеном предлогу, који се, како је рекао, не разликује много од иницјиалног текста.

Дачић је рекао да се Влада Србије још није изјашњавала о најновијем британском предлогу.

Ми смо доставили медијима нови нацрт резолуције, у сваком случају има измена, убацује се део који се тиче Дејтона, изражава се подршка Дејтонском споразуму и тако даље, међутим, не разликује се много од иницијалног текста“, рекао је Дачић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here