Насловна Политика Дачић: Нешто је труло у принципима данског дипломате

Дачић: Нешто је труло у принципима данског дипломате

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је као „врхунац лицемерја“ изјаву бившег шефа Мисије УН-а на Косову и Метохији Сорена Јасена Петерсена.

Петерсен је раније изјавио да Србија чини све како би дестабилизовала независност Косова.

Дачић је као нарачито цинично оценио наводе да ЕУ треба снажније да услови Србију.

„Па која то земља на свету прихвата једнострано проглашено отцепљење дела своје територије? Па што се његова држава Данска толико труди да задржи Гренланд који је далеко 3 500 километара или Фарска острва која су на 1 300 км“, упитао је Дачић у изјави за медије.

Дачић указује да је Петерсен нашао за сходно да напада Србију што не аплаудира независности Косова, иако је, како подсећа, био шеф Мисије УН, организације чија је резолуција 1244 и даље на снази.

„Србија је посвећена политици мира, поверења у региону, али неће одступити од става да је дијалогом потребно пронаћи трајно решење“, поручио је Дачић истичући да Србија не дестабилизује Косово, већ да то чини Приштина одбијајући да формира Заједницу српских општина предвиђену Бриселским споразумом.

„А нарочито цинично звучи позив Петерсена Европској унији да снажније услови Србију, и да је питање статуса Косова решено“, оценио је Дачић указујући да би било добро да то тражи од своје државе Данске, која је поништила једнострано проглашену независност Фарских острва.

„Нешто је труло у тим принципима данског дипломате Петерсена. Нек их примењује на другима, на пример, нека почне од своје државе“, наводи Дачић у изјави, саопштило је Министарство спољних послова.

Бивши шеф Мисије Уједињених нација (УН) на Косову Сорен Јешен-Петерсен у интервјуу за Косовски сервис РСЕ рекао је да Србија „чини све како би дестабилизовала независност Косова“.

Петерсен сматра и да Европска унија (ЕУ), како каже, мора да буде јаснија према Србији, тако што ће јој ставити до знања да је за напредак на европском путу потребан прекид дестабилизације Косова, укљуцујући прекид деловања и на северу.

Петерсен је рекао и да главни проблем којим ЕУ треба да се бави јесу „дестабилизујући напори Србије“, наводећи и да су Србија и Косово сели за преговарачки сто због ЕУ, а да праве воље за решавање проблема и регионалне стабилности не постоји.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here