Насловна Политика Дачић: Највећи изазов у наредној години биће дијалог са Приштином

Дачић: Највећи изазов у наредној години биће дијалог са Приштином

1
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је највећи изазов за Београд у 2017. години свакако дијалог са Приштином, наводећи да је важно да тај дијалог траје, али и да се поштује и имплементира све оно што је договорено, преноси „Танјуг“ .

То је, прије свега конституисање и формирање Заједнице српских општина, рекао је Дачић у интервју за Радио Београд 1, наводећи да није било тог обећања о ЗСО и тог дијела бриселског споразума, тај споразум никада не би ни потписали.

„Изазов ће бити спречити једностране потезе Приштине, покушаје учлањења у разне међународне организације, као што је био УНЕСКО“, рекао је Дачић.

Подсјетимо, оснивање ЗСО је договорено у Бриселу 2013. године али још увијек није учињено ништа због опструкција тзв. владе Косова која уцјењује српску владу да ће договор бити испуњен једино ако Србија призна лажну државу Косово. Према споразуму, ЗСО је одређена као правни субјект дефинисан Статутом и требала би да има Скупштину, предсједника, Савјет, Одбор, Управу, Канцеларију за жалбе, Сједиште и сопствени буџет који ће моћи да финансира и Република Србија.

У споразуму је предвиђено да Заједница има своја обиљежја, грб и заставу, право на покретну и непокретну имовину, учешће у власништву предузећа, до данашњег дана, тзв. приштинске власти нису учиниле ништа да до овога дође.

Дачић је говорећи о спољној политици и европском путу Србије навео да Србија жели да конструктивно разговора о свим спорним питањима са било којом земљом ЕУ, али свакако да неће дозволити да је било ко понижава и блокира њен напредак у европским интеграцијама без разлога и објашњења.

583619_dacic-tanjug_f

„То је нешто што мора да се промени не само због наших преговора о чланству у ЕУ, него уколико желимо мир и стабилност у региону“, рекао је Дачић.

Наводећи да нико не може да натјера владу да води политику која је супротна интересима Србије, Дачић је истакао да пут ка ЕУ не подразумијева да Србија сада треба да води антируску или антикинеску политику, јер то никада неће урадити.

Србија је често критикована због свог пријатељства са Русијом,и трпи притиске Европске Уније. Подсјетимо, Дачић је недавно изјавио да ако Србија буде морала да бира између Русије и ЕУ, изабраће Русију.

„Ми смо независна земља која аутономно води своју спољну политику и имамо обавезу да се постепено усаглашавамо са ставовима ЕУ до уласка у Унију, али кад постанемо чланица ЕУ наш став ће се уваживати. Без нас неће моћи да буде постигнут консензус“, сматра Дачић.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    „Ми смо независна земља која аутономно води своју спољну политику и имамо обавезу да се постепено усаглашавамо са ставовима ЕУ до уласка у Унију, али кад постанемо чланица ЕУ наш став ће се уваживати. Без нас неће моћи да буде постигнут консензус“, сматра Дачић.

    sigurno,a sta je to konsenzuas i kaKo se psotize,jednako kao kod Tita Sloba i Vucica,daj ne blei vise,IMAS POZDRAV OD

    https://youtu.be/6Tou8-Cz8is?t=2

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here