Насловна Издвојено Дачић на крају седнице СБ УН о Косову: Не вређајте Србију!

Дачић на крају седнице СБ УН о Косову: Не вређајте Србију!

3
ПОДИЈЕЛИ

На крају седнице Савета безбедности УН о Косову развила се жустра расправа између Ивице Дачића и амбасадорке лажне државе Косово у САД Вљоре Читаку.

Дачић је том приликом западним земљама поручио да погађају српски народ залагањем за укидање УНМИК-а.

„Читаку је увредила седницу рекавши да је ово једна шарада… Много више ме брине то што су САД, Британија и Француска очигледно усагласиле став са Косовом око потребе окончања Мисије УН на Косову“, рекао је Дачић.

Он је поставио питање како онда те силе могу да кажу да желе да буду партнер Србије.

„Да ли ће неко икада овде споменути више од 200.000 Срба који су протерани, а вратило се 1,9 процената њих? Мислите ли да то више не треба спомињати?“, упитао је први потпредседник Србије.

Подсетивши да је 1981. у Приштини живело 43.000 Срба, упитао је: „Где су данас? Хоћете ли рећи – у реду је, више их нема, више нећемо да се окупљамо и о томе причамо?“.

„Ви јесте велике силе, али овим дубоко погађате српски народ. И српске жртве траже правду, исто као и албанске и све друге“, истакао је Дачић, додавши да „ако неко мисли да је ситуација на Косову решена, онда живи у дубокој и дебелој заблуди“.

Такође је поручио да „ако неко мисли да је довољно да неко изврши једнострану сецесију и да је проблем решен, и да сте тиме што признате једну земљу завршили посао, онда сте заборавили историју“.

Подсетивши да су Француска и Србија стратешки партнери, упитао је да ли је логично да представница те земље у УН наступа као на данашњој седници.

„Не желим да се вашим земљама догоди оно што се Србији десило. Ми сигурно нећемо изазвати рат. Ако мислите да ово више не треба да се одржава, донесите онда ту одлулку, предложите да се укине резолуција 1244“, нагласио је Дачић.

Он је, истовремено, изразио уверење да су велике силе свесне да таква одлука не може проћи у СБ УН.

„Немојте вређати Србију. То је једна поносна земља која вам је много помогла, између осталог, и у успостављању УН, за разлику од неких других који су Хилтера дочекивали цвећем“, закључио је Дачић.

Одговарајући на његову изјаву, Читаку је рекла да СБ УН „није место за дискусију о националним идентитетима, нити о томе ко је први био на Балкану, ко је дошао у седмом веку…“.

„Ја сам етничка Албанка и поносна грађанка Косова. Ти идентитети одлично коегзистирају и један не искључује други“, истакла је она, након што је Дачић током говора рекао да Читаку није Косоварка, већ Албанка и да народ Косова не постоји..

Она је рекла и да је „Косово имало границе много пре него што ће стећи државност“, тврдећи да је независност Косова „прозвод распада Југославије, при чему није једини, и то није сецесионистички покрет“.

Док је Читаку говорила, Дачић је често оспоравао њене тврдње и покушавао да је прекине.

Извор: Агенције 

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Има ли шта лепше од издаје своје земље и свога народа? Јесте Србија изнедрила подоста јунака и великих људи, али што је изнедрила издајника, па то ниједна држава није нити ће!!!
  Човек заступа интересе Србије у УН, од Србије прима плату за то (кад већ неће да ради из срца) а предлаже поделу Косова и тиме крши Устав Републике Србије и свог директног послодавца и оног чије интересе „брани“.
  Издаја је толико поодмакла да издајници сами себи цртају мету на чело…

 2. 0
  0

  Za ovu Albanku koja vjerovatno pojma nema ni ko joj je pradjed bio… Srbi su Iliri, a ne Albanci? Dokaz? Prvi Srpsko-Njemacki recnik stampan u Becu u orginalu se zove:Germanikus-Ilirikus recnik. A Ugovor izmedju Austrougarske i novodoseljenih Srba na podrucju Srpske Krajine iz 16 vijeka cuvan takodje u muzeju u Becu jasno deklarise kao ugovor izmedju Germana i Ilira, potpisujucu svo vrijeme Srbe kao Ilire. Dokaza je pregrst da nikakve masovne seobe u 6. i 7. vijeku nije bilo. Ne postoje materijalni i racionalni dokazi za to. Srbi su Autohtoni prastari narod koji je najmanje od 5 tog vijeka prije nove ere na ovoj istoj teritoriji, cak i mnogo vecoj nego danas. Albanski jezik ne pripada grupi IndoEvropskih jezika i nema nijednan drugi srodni jezik u Evropi. Sto jasno indicira da su doseljenici iz podrucja oko Kaspijskog mora!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here