Насловна Политика Дачић: Максимално лобирати против уласка косовских власти у УН

Дачић: Максимално лобирати против уласка косовских власти у УН

1
ПОДИЈЕЛИ

Ivica DacicПремијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће Београд активирати све механизме како би осујетио евентуалне покушаје Приштине да изигра процедуре пријема у разне организације од којих већина, као предуслов, захтијева чланство у УН, јављају Вечерње Новости.

  • Уколико до оваквих покушаја дође, тражићемо разјашњење у Бриселу, на рундама дијалога са високим представником ЕУ Кетрин Ештон – рекао је Дачић.

Влада Србије издала је инструкције свим функционерима и дипломатама да максимално лобирају против покушаја косовских власти да издејствују столицу у УН или њеним агенцијама, као и у ОЕБС, Савјету Европе, те спортским организацијама попут ФИФА, УЕФА и ФИБА.

За столицу у најважнијим институцијама у европској и свјетској арени потребно је да Приштина најприје обезбиједи мјесто у УН до којег није могуће доћи без препоруке Савјета безбједности, а ту Србија и даље може да рачуна на Резолуцију 1244 и снажну подршку Русије и Кине, наводи лист.

Косово може да учествује само у регионалним организацијама уз обавезну фусноту у документима са тих састанака да се не прејудицира статус.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да је на снази инструкција Владе да делегације Србије на скуповима инсистирају на томе, као и да су обавезне да састанке напусте, уколико се то не поштује.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here