Насловна Друштво Дачић Кинезима нуди три пројекта

Дачић Кинезима нуди три пројекта

0
ПОДИЈЕЛИ

Ivica Dacic

Коридор 11, термоелектрана Костолац и брза пруга Београд – Будимпешта, пројекти су које ће премиојер Дачић представити кинеском премијеру Ли Кећијангу.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија на самиту кинеског премијера и шефова влада 16 држава централне и источне Европе кандидовати три пројекта који се пре свега тичу енергетике и инфратруктуре.

Кина је за финансирање пројеката из 16 европских држава издвојила 10 милијарди долара.

,,Један пројекат је везан за ревитализацију и изградњу новог блока термоелектране Костолац, вредности преко 700 милиона долара, а други се тиче изградње једног дела аутопута на тзв. Коридору 11 – од Обреновца до Љига“, рекао је Дачић српским новинарима у Букурешту.

Трећи пројекат је заједничка идеја Мађарске и Србије, за коју је кинеска страна веома заинтересована, а реч је о реконструкцији пруге на Коридору 10 од Будимпеште до Београда.

Како је рекао Дачић, на самиту ће бити усвојен Акциони план сарадње у наредним годинама.

Премијер Србије ће касније данас имати и билатерални састанак са председником Владе Кине Ли Кећијангом на којем ће, поред пројеката обухваћених овом иницијативом, бити речи и о другим темама.

,,За нас је важно да имамо што више кинеских инвестиција у Србији, а компаративна предност Србије у односу на других 16 земаља централне и источне Европе јесте то што практично једина има споразуме о слободној трговини са ЕУ и другим земљама, као што је Русија, Казахстан, Азербејџан…“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је Србија предложила и да се нада да ће то бити усвојено, да у Београду, у склопу ове иницијативе, буде седиште Секетаријата који би се бавио развојем инфраструктуре.

На питање да ли ће спор који се у Србији води са једним кинеским инвеститором бити тема разговора са кинеским премијером и да ли ће то утицати на међусобне односе, Дачић је рекао да је то исувише ситно питање за овако велики догађај.

,,Србија има веома велике симпатије према Кини и кинеским инвеститорима. Ако је било неких неправилности оне треба да се исправе, али то не би требало да има било какве последице по наше економске и политичке односе“, рекао је он.

Дачић је раније данас у Букурешту имао и билатерални сусрет са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

,,Веома смо отворено и пријатељски разговарали, а Орбан је јасно истакао да Мађарска када је реч о европским интеграцијама подржава Србију и сматра да је Влада Србије много урадила у протеклом периоду и да сходно томе треба што пре да буду отворени преговори о чланству“, рекао је он.

Дачић је подсетио да је већ раније било договорено да буде одржана заједничка седница двеју влада и то у Београду, а како је рекао, обе стране се надају да ће она бити одржана у првим месецима следеће године јер Мађарску у априлу очекују парламентарни избори.

После билатералних сусрета у Букурешту, јавности ће бити представљена иницијатива Београд – Будимпешта, а предвиђена је и заједничка конференција за новинаре тројице премијера.

Дачић је раније изјавио да је би након реконструкције пруге, возови на деоници Београд – Будимпешта требало да се крећу брзином већом од 200 километара на час.

У делегацији са премијером Србије су и министарка енергетике Зорана Михајловић и министар саобраћаја Александар Антић.

Ли Кећијанг у тексту за ,,Политику“ поручио да Кина жели да помогне земљама Централне и Источне Европе у изградњи инфраструктуре и то кредитом од десет милијарди долара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here