Насловна Политика Дачић: ЕУ стратешки приоритет

Дачић: ЕУ стратешки приоритет

0

ivica_dacic

Премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ Србије и у овој години наставак позитивне динамике и успешне политике Владе Србије у реализацији најважнијег стратешког приоритета – преговора о чланству у ЕУ.

Дачић је поручио да ће влада и МУП Србије наставити са применом мера, за које се нада да ће у најкраћем року дати и резултате у циљу још снажнијег деловања на откривању и спречавању илегалних миграција.

Премијер је, у обраћању учесницима Салцбуршког форума на тему „Делотворни приступи илегалним миграцијама-ефикасније управљање у периоду 2014-2020. године“, који се одржава у Букурешту, навео да се Србија суочава са појачаним притиском илегалне миграције почев од 2009. године и прецизирао да је реч је о држављанима афроазијских држава који транзитирају преко територије западног Балкана у циљу уласка на територију ЕУ.

Дачић је рекао да је тренд раста броја илегалних прелазака државне границе од стране те категорије илегалних миграната био најизраженији 2011. године, када је спречено 10.383 илегална преласка државне границе на зеленој линији, а раст је настављен и 2012. године, у којој је спречено 13.897 илегалних прелазака на зеленој линији.

Територија Србије је и даље један од транзитних праваца којим држављани Пакистана, Авганистана, Сирије, Алжира, Сомалије…покушавају да на незаконит начин пређу у неку од развијених земаља европског континента, рекао јер он.

Током првих девет месеци 2013. године спречено је укупно 7.228 покушаја илегалног преласка државне границе, од чега 6.620 на зеленој линији и 608 на граничним прелазима, што у односу на исти период претходне године, када је спречено укупно 8.792, чини пад за 31 одсто, навео је Дачић и додао да је највећи број илегалних прелазака на зеленој линији спречен на граници са Македонијом.

Највећи број лица откривених у илегалном преласку чине држављани Пакистана, са уделом од 25 одсто у укупном броју, држављани Авганистана – 17 одсто и држављани Сирије са уделом од 12 одсто, рекао је Дачић и додао да је евидентиран и пораст забележених случајева кријумчарења људи.

Он је рекао да је, у циљу усклађивања законодавства Србије са прописима ЕУ, планирано усклађивање Кривичног законика Србије и других закона са неколико Директива Европског парламента и Савета Европе, као и да је планирано усклађивање Закона о странцима и Закона о азилу са директивама ЕУ.

Дачић је у обраћању нагласио значај међународне сарадње, како регионалне, тако и шире сарадње, са свим заинтересованим државама, укључујучи и земље дестинације за илегалне мигранте.

Премијер је рекао да, у циљу јачања безбедности граница и успешног сузбијања прекограничног криминала, МУП Србије и гранична полиција посебну пажњу посвећују регионалној и међународној сарадњи заједничке граничне контроле, као и кроз заједничку контакт службу на граничним прелазима.
„Сматрамо да без брзе, квалитетне и свакодневне размене информација у вези са илегалним миграцијама између држава у региону нема квалитетне борбе против илегалних миграција“, нагласио је Дачић.
Он је оценио да се проблем илегалних миграција, кријумчарење људи и појаве великог броја илегалних миграната не може одвојити од проблема трговине људима и њихове угрожености од експлоатације кроз различите облике.

Дачић је истакао да је превенција трговине људима и даље један од главних задатака МУП Србије.

У Румунији је почела дводневна министарска конференције држава чланица Салцбуршког форума, у оквиру које ће Дачић потписати два документа о сарадњи са Бугарском и Мађарском.

Конференцију је отворио румунски министар унутрашњих послова Раду Строе, а присуствују јој државе чланице Салцбуршког форума: Аустрија, Бугарска, Чешка Република, Хрватска, Мађарска, Пољска, Словачка и Словенија.

Скупу присуствују и државе која припадају Групи пријатеља Салцбуршког форума на западном Балкану: Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Србија, а Молдавија као држава-гост, пренеола је румунска агенција Ађерпрес.

Пре почетка Салцбуршког форума, потписани су Меморандум о сарадњи у области унутрашње контроле између Републике Србије и Бугарске и Споразум између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о сарадњи и узајамној помоћи у случају катастрофа.

Другог дана конференције, Дачић ће присуствовати састанку Комитета министара земаља потписница Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here