Насловна Политика Дачић: Доживотно хвала Вучићу

Дачић: Доживотно хвала Вучићу

1
ПОДИЈЕЛИ

Ивици Дачићу година за нама била је, каже, бурна као и свака друга. „Огуглао сам на нападе, али можда наивно и даље мислим да је време најбољи судија“, додаје он.

Ivica Dacic

– Искрено, до краја живота ћу бити захвалан Вучићу што ме је предложио да будем министар спољних послова. Сада се коначно бавим политичким темама, за разлику од полиције коју сам волео, али која живи у неком свом свету међусобних интрига и намештања. Овде у МСП је несумњиво креативније.

У наредној години Србију чека озбиљан задатак, председавање ОЕБС-ом. Шта уколико интереси Русије буду угрожени неком одлуком ОЕБС у вези са Украјином?

– Видите, и то ће заиста и бити тако, Србија ће руководити ОЕБС-ом тако да буде поштен, објективан и непристрасан посредник који ће имати кредибилитет свих страна. Улогу Србије видим да у контактима са свим странама обезбедимо деескалацију сукоба. У свим досадашњим разговорима које сам имао и руска и украјинска страна од нас не очекују да навијамо него да обезбедимо да њихова комуникација буде плодотворнија преко преговарача којима они верују. А ми јесмо страна којој се може веровати. Украјински министар ми је рекао да не сматрају да је хендикеп то што смо ми пријатељи с Русима, већ да то можемо добро да искористимо да помогнемо да се дође до решења. Трудићу се да тако и буде. Нећемо дозволити никакве блокаде рада. Показаћемо да смо озбиљна држава која је у стању да води овакву организацију.

Рекли сте око реконтрукције Владе, парафразирам, „Вучић то тако воли“. Реаговала је министарка Зорана Михајловић са наводом да се сада „зна шта мислите Вучићу“. Знате ли ви шта она мисли Вучићу?

– Прво, премијер Вучић сигурно добро зна шта ја њему мислим, сваки дан разговарамо, заједно радимо ове две и по године. Према томе, моја изјава није била у пежоративном смислу, већ афирмативном. Договор одраније је да вршимо на шест месеци преглед рада и вршимо промене. Он воли тај начин давања додатног импулса за динамику рада Владе. А сигуран сам да Вучић зна шта министарка Михајловић мисли. Ја се не бих бавио њеним мислима јер ионако сам њена омиљена тема.

Трпите нaпаде напредњака. Зашто? Или ви то можда тако не доживљавате?

– Велика је разлика у мојој позицији као лидера странке у односу на друге политичаре. Лидери имају мало простора за искакања и у суштини увек водимо рачуна о глобалном циљу. Вучић и ја имамо заједнички циљ – да Србији буде боље и да реформе успеју. Ако бих на било који начин угрозио тај стратешки циљ, био бих неозбиљан. Мој концепт је увек био смиривање тензија, не распиривање. Цитираћу Конфучија, рекао је да је човек створен са два уха и два ока, али да има само једна уста. То значи да увек треба да се пази шта се говори.

Томислав Николић вас често јавно прозива. Стиче се утисак да је то кренуло од тренутка када је речено да бисте били добар кандидат за председника Србије или ви можда знате неки други разлог?

– Поштујем председника републике и све одлуке у протеклом периоду доносили смо заједнички, није било несагласности између Николића, Вучића и мене око питања ЕУ и Косова. Убеђен сам да ће то тако морати да буде и убудуће. Можда је узрок у гласинама које се презентују председнику о мојим намерама. Реално за тим нема потребе јер познато је да ја јавно кажем шта имам, па често и намере које имам. Нисам се удубљивао у природу председникових обраћања када је о мени реч, али вероватно је то зачињено са много неких лажних оптужби да ја организујем медијске нападе на њега, иако генерално осуђујем медијске нападе на било кога и сам сам често жртва. Иначе, наша комуникација је у реду, а однос коректан.

Који вам је последњи потез ове године?

– Морам да признам, дао сам налог, осим генералног смањивања трошкова, да више нема пријема у нашим амбасадама за Дан државности. Према процени, уштеда ће бити око пола милиона евра.

У једној реченици, шта желите грађанима у 2015?

– Све године су нам бурне, следећа да буде досаднија.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here