Насловна Друштво Да смо остали пет секунди дуже, нико од нас не би био...

Да смо остали пет секунди дуже, нико од нас не би био данас у Београду

3
ПОДИЈЕЛИ

Да смо остали пет секунди дуже, нико од нас не би био данас у Београду, у последњем тренутку смо побегли из Поточара. То је рекла саветница премијера Србије Александра Вучића Сузана Васиљевић, која се налазила у пратњи премијера у Меморијалном центру у Поточарима, одакле је српска делегације евакуисана после напада камењем.

potocari-vucic-napadnut

“Ово је један од најтежих дана у каријери председника Владе и у животу Александра Вучића. Он је донео одлуку после дуго размишљања и консултација, одлука је била јако тешка и она њему неће донети ништа добро у каријери нити у гласачком телу. Од је поступио као државник у жељи да покаже поштовање према жртвама“, навела је Васиљевићева.

Она каже да је у почетку све било у најбољем реду.

“Дочекан је од мајки Сребренице, ту су били људи који су имали личне трагедије, али су разумели са каквом поруком долази у Сребреницу. Када Хотић, једна од мајки рекла му је да је добродошао, да је још млад и да има прилику да исправи туђе грешке. У свечаној сали није било никаквих негативних реакција, чак су се учили аплаузи када се Вучићу обратио Бил Клинтон“, додаје Васиљевићева.

Такође, Васиљевићева наводи да су се очекивале увреде.

“Негативне поруке су слале власти из Сарајева, али је начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао да је Вучић добродошао и похвалио је поруке које смо слали из Београда. Очекивали смо да неће бити пријатно, да ће нам можда добацивати, али да ће неко да нас гађа камењем… Нико не гађа камењем да би вас увредио, већ повредио или убио. Када смо изашли из сале, кренули смо кроз Меморијални центар и ту је почело добацивање ружних речи. Ту су били неки чланови групе за коју смо касније сазнали да је навијачка група из Србије“, истиче Васиљевићева.

Ипак, потом је ситуација ескалирала.

“Када је положио цвеће и када смо кренули поред зида на ком су исписана имена жртава, маса је кренула да виче “уби четника“ и “уби Вучића“, а онда су полетеле каменице, чаше, флаше, ципеле, све што је могло… Имали смо пет секунди да нестанемо, да смо остали дуже нико од нас данас не би био у Београду. Наше обезбеђење се добро снашло, премијер није очекивао напад, одгурнуо је обезбеђење које је носило кишобране и покушао да разговара. Са том разулареном масом није било смисла разговарати. Обезбеђење нас је убацило у аутомобиле у тренутку када је маса разбила ограду и кренула на нас. У последњем тренутку смо избегли из Поточара“, прича Васиљевићева.

Према њеним речима, власти БиХ треба да утврде ко је крив.

“Траса предвиђена за све делегације у Поточарима је одвојена оградом од масе, али се то не види јер је маса нагрнула на ограду која је пукла. На властима БиХ је да утврде ко је крив, зашто су се те каменице ту нашле, зашто није било јачег обезбеђења… Било би часно да они истраже и да сазнамо ко стоји иза овога“, закључила је Васиљевићева.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ne zelim da dajem zlurade komentare, ali se u ovakvim situacijama uvjek pitam zasto srpska politicka elita vec decenijama ne moze da formulise normalnu politiku reciprociteta. Sta je Vucicu kao premijeru trebalo da ide tamo, kada nema ni nagovjestaja da ce iko iz Bosne i sa Zapada pomenuti vise od 3000 srpskih civilnih zrtava. A svi znaju da se tragedija u Srebrenici desila upravo zbog toga. I jos je Naser Oric oslobodjen. Vucic vjerovatno i sada misli da ce naprasno zadobiti simpatije na Zapadu zbog razbijene glave. To se nece desiti!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here