Насловна Насловна Да се иде у затвор због непотизма – Спуж би био препун...

Да се иде у затвор због непотизма – Спуж би био препун владиних функционера

0
ПОДИЈЕЛИ

С обзиром на дибоко укоријењени непотизам и партитократију у Црној Гори, тешко да можемо очекивати да се код нас и за један вијек усвоји законско рјешење по којем би државни функционери завршавали у затвор због непотизма.

Уколико би се такво законско рјешење усвојило у Црној Гори у затвор би завршила барем половина највећих државних званичника, с обзиром да су многи ухљебили фамилију у државним институцијама.

Парламент у Француској усвојио је Закон о моралности политичког живота, којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица, што је први већи законодавни подухват предсједника Емануела Макрона. Тај закон забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају вјенчане или невјенчане супружнике, родитеље и дјецу под пријетњом казне од три године затвора и 45.000 евра.

Зоран Вујичић, из НВО Грађанска алијанса, сматра да су партитократија и непотизам јако укоријењени у Црној Гори и француски закон ни теоријски не би имао шансе да заживи код нас.

  • И заиста када погледате списак функционера у државним агенцијама које остварују добитке, па и друштва која су у дебелом минусу али уредно добијају помоћ државе за плате, можемо рећи да би тај сценарио био и више него реалан. Црна Гора нажалост губи један од основних ресурса који државу гурају напријед, а то је знање. Много наших грађана нема могућност да своје знање примијене у Црној Гори управо из немогућности да се запосле у државним установама. Многи наши научници своје знање примјењују по цијелом свијету али код нас им није пружена шанса. Када квалитет превагне и када то буде основно мјерило приликом запошљавања, а не рођачко партијска линија и Црна Гора ће кренути много брже да напредује и да се развија, оцијенио је Вујачић за Дан.

Према ријечима Веска Пејака, из Алтернативе Црне Горе, наша држава је сада „наследна монархија јер се до функција долази само на основу крвне везе са неким ко је већ на функцији. Он истиче да ми не би били прва монархија која је ушла у ЕУ, па не сумња да ће ЕУ дозволити да и Црна Гора уђе са оваквом политиком запошљавања“.

Пар хиљада запослених у нашој државној управи је добило мјесто јер су синови/ кћери потврђених чланова партије. Алтернатива нема ништа против оваквог запошљавања ако јавна управа ради свој посао. Ако је ниво криминала низак, ако је економија у развоју, ако је школство и здравство добро зашто би се бунили?! Међутим, овакво запошљавање никад не може да произведе за државу ништа добро. Радник који добије посао „преко везе је лијен радник. Његова радна биографија почиње са „срели се мајка и тајо на приморју далеке…, а завршава се са „опуштено, брате, може тај посао и сјутра да се одради“, казао је Пејак.

Примјери непотизма у Црној Гори су бројни. Супруга премијера Душка Марковића, Ната Марковић запослена је у Агенцији за телекомуникације. Њихов син Предраг Марковић до марта прошле године био је члан Одбора директора националног авиопревозника Монтенегроерлајнза, а у истом предузећу радила је и његова супруга, премијерова снаха Тијана Марковић. Марковићева кћерка Валентина, како је раније у медијима објављено, ради у Централној банци Црне Горе (ЦБЦГ).

Супруга предсједника државе Филипа Вујановића, Светлана Вујановић судија је Врховног суда, док су њихове кћерке запослене у Главном граду Подгорица и Централној банци (ЦБЦГ). Супруга предсједника Скупштине Ивана Брајовића, Драгана Брајовић запослена је у Аеродромима Црне Горе, предузећу које запошљава велики број сродника функционера Социјалдемократа (СД).

Супруга министра пољопривреде и потпредсједника Владе Милутина Симовића, Љиљана Симовић је директорица Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству рада и социјалног старања. Лејла Шеховић, супруга министра просвјете Дамира Шеховић, запослена је у Радио-дифузном центру.

Оливија Ивановић, супруга посланика ДПС-а и бившег министра Петра Ивановића, ради у Комисији за хартије од вриједности, док је у државном вртићу „Љубица Поповић запослена супруга посланика ДПС-а Обрада Миша Станишића, Весна.

Весна Лазовић, супруга посланика СД-а и бившег министра Вујице Лазовића, ангажована је у Националној туристичкој организацији. Посланику и бившем министру културе Павлу Горановићу супруга Маја ради у Министарству вањских послова.

Ни породице амбасадора нису без посла. Супруга и кћерка амбасадора Црне Горе у Белгији Владимира Радуловића запослене су у државним институцијама. Супруга Зденка ради у Министарству вањских послова, а кћерка Нађа имала је ангажман при Министарству финансија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here