Насловна Политика Да ли Турска „показује зубе“ или излази из НАТО пакта?

Да ли Турска „показује зубе“ или излази из НАТО пакта?

0
ПОДИЈЕЛИ

Званична Анкара не престаје „показује зубе“ својим савезницма из Вашингтона и НАТО, пишу Факти, оцјењујући како за сада није јасно да ли ће све прерасти у осамостаљивање турске спољне политике од САД и иступање из западне војне алијансе, или је „показивање зуба“ срачунато само на извлачење користи у закулисној трговини са Бриселом и Американцима.

Агенција наводи да је турски вице-премијер Вејси Кајнак изјавио да је Анкара већ покренула питање „присуства снага коалиције којој су САД на челу у турској војној бази Инџирлик“.

Кајанк је открио да се о томе питању већ разговарало на сједници владе Биналија Јилдирима.

Посебно је нагласио да је узрок незадовољства Анкаре „недовољна подршка Вашингтона операцији турске армије против Исламске државе чији је циљ ослобађање сиријског града Ел-Баба од ИД“, преносе Факти.

Кајнак је истовремено изразио наду да ће Американци помоћи Турској да преузме контролу над Ел-Бабом. Затим је додао да Турска решавање питања коришћења Инџирлика „неће форсирати“.

Авио-базу Инџирлик заједно користе ратна ваздухопловства САД и Турске. Услови њеног коришћења за Американце важан дио су Уговора о војној и економској сарадњи двије земље, подсјећа агенција, додајући да се сада на пистама и у хангарима Инџирлика налазе војни авиони више земаља које учествују у америчкој ваздушној операцији против Исламске државе, за коју је Реџеп Тајип Ердоган ових дана јавно рекао да је глума рата против ИД.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here