Насловна Друштво Да ли Јочић одлази након 20 година: Вријеме је да и здравство...

Да ли Јочић одлази након 20 година: Вријеме је да и здравство оздрави

1
ПОДИЈЕЛИ

Након четири мандата и скоро двије деценије на челу Љекарске коморе Црне Горе (ЉКЦГ) Ђоко Јочић би данас требало да напусти њено чело.

Своје кандидате за његовог насљедника имаће вјероватно синдикати љекара, а ко ће то бити требало је да се договоре синоћ.

Они се надају да ће Љекарска комора изабрати предсједника по мјери љекара, јер је већина здравствених установа изабрала делегате, за разлику од претходних година када су их бирали директори.

Предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић-Самарџић казала је да у свим здравственим установама ипак нијесу на регуларан начин изабрани делегати Скупштине ЉКЦГ. Умјесто запослених, директори су бирали делегате у домовима здравља у Бијелом Пољу, Никшићу, Пљевљима, Херцег Новом и Заводу за хитну медицинску помоћ.

Она је најавила да ће се због тога делегати из тих установа, које су изабрали запослени, појавити на данашњој сједници и приложити доказе о избору.

Тај Синдикат сматра да би требало изабрати новог предсједика Скупштине и Коморе, али да њихови мандати буду ограничени како би се избори организовали поново, у регуларнијим условима. Сазив за ову сједницу наводно је, кажу, потписала предсједница Скупштине др Агима Љајевић, која је раније поднијела оставку на ту функцију.

На дневном реду изборне скупштине ЉКЦГ је и измјена Статута и Правилника о издавању лиценци за рад.

За вријеме Јочићевог мандата, рад ЉКЦГ оцијењен је као нетранспарентан и пасиван. Иако је било више поступака покренутих пртив љекара због несавјесног лијечења, док је другима довођена у питање и сама лиценца, Љекарска комора је сваки пут ћутала. Јочић је на новинарска питања углавном одговарао објашњењем да „чека исход правоснажног кривичног поступка“. У Синдикату доктора сумњају и да су неке лиценце љекара сумњиве.

Синдикат доктора медицине је раније затражио од ВДТ-а Ивице Станковића да ургира код подгоричког тужиоца да што прије саслуша Јочића, по њиховим пријавама за злоупотребу службеног положаја. Они сумњиче Јочића да је користио овлашћења и прекршио одредбе Статута Коморе, јер није расписивао нити спроводио изборе за чланове Скупштине. Из ЉКЦГ су демантовали наводе из СДМ-а

Љекари Јочићу замјерају да је одговоран за унижавање њихове професије и сектора здравства, јер није реаговао у оквиру надлежности Коморе.

Предсједница Синдиката здравства при Савезу синдиката Љиљана Кривокапић сматра да је, при избору делегата у здравственим установама, углавном испоштована процедура. Она је подсјетила да је тренутном саставу ЉКЦГ мандат истекао прије више од двије године и да нови очекују нагомилани проблеми.

Кривокапићева је за „Вијести“ нагласила да очекује транспарентност и да би у наредном периоду требало конституисати и Друштво љекара. Истакла је да састав друштва није мијењан дуже од 15 година.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here