Насловна Друштво Да ли је Титов Велес кључни град за Трампову побједу?

Да ли је Титов Велес кључни град за Трампову побједу?

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише Вељко Миладиновић

„Дошли сте због Трампа?“, са загонетним осмехом нас пита менаџер једног угоститељског објекта у самом центру Велеса, крај кружног тока и Споменика Кочи Рацину, на нашој првој станици у потрази за „хакерском“ групом младих Македонаца о којој западни медији недељама пишу као главним кривцима за победу Доналда Трампа на америчким изборима. „Неће вам ништа они рећи“, одмах нас је обесхрабрио.

Откако је у америчким медијима објављен први текст о хакерима из Велеса и огромним количинама новца који се овде слива, у граду влада „информатичка омерта“.

Закон ћутања налаже да се не говори о интернету и Трампу, и улози младића из Велеса који је постао планетарно познат после текста на америчком порталу Buzzfeed о 150 сајтова са лажним вестима о америчким изборима – рецимо да су највише одјека имале она да је папа подржао Трампа и да Хилари Клинтон „воли девојчице“, мада ни прича о Трамповом сусрету са краљицом Елизабетом није била за бацање – који су регистровани у „сиромашном македонском градићу од тек педесетак хиљада душа“.

Процењено је да су те вести, које су се касније као куга шириле друштвеним мрежама, имале преломни утицај на оне „swing гласаче“, који су у зауставном времену преокренули резултат избора и изненадили америчке анкетаре. Према анализи Buzzfeed-a у недељи пред одржавање избора лажне вести су први пут по читаности (или „кликтаности“) превазишле регуларне вести из мејнстрим медија. Нису, наравно, сви сајтови са лажним вестима потекли из Македоније, али нигде на свету није било толико концентрисаних на једном месту као у Велесу, што је упало у око свим западним медијима, од Њујорк тајмса до Гардијана.

Македонске новинаре, апсурда ли, ова прича није толико занимала, колико западне колеге. Заузети су били, ваљда, неким другим изборима. Поменути текст на Базифиду је био окидач за најпознатије светске редакције да пошаљу своје људе у балканске гудуре у потрази за истином – својеврсним светим гралом америчке демократије – и одговором на питање како је то Трамп заиста победио.

Један македонски колега, фотограф из Скопља који сарађује са страним медијима, ишао је најмање пет пута у Велес. Рекао нам је да су с њим највише контактирали немачки новинари, чак и неки опскурни регионални портали. Њима, наиме, предстоје избори, и плаше се истог популистичког сценарија који је задесио Америку и који је довео до тога да „пост-истина“ буде изабрана за реч године Оксфордског речника. За њима смо, у Велес, пошли и ми…

У Велес смо стигли баш на дан избора. Оних македонских. Није се на улицама Велеса тог дана осећала револуционарна атмосфера као у Скопљу. Напољу је био углавном старији свет. На помен Доналда Трампа углавном би се осмехнули. Из два разлога, вероватно. Први је што им прија идеја да је мали Велес постао толико планетарно битан. Други је што сасвим сигурно немају појма шта су то њихови клинци радили на компјутерима.

Велес делује као да није био „на ти“ са транзицијом.

Разменити новчаницу од 100 долара било је могуће једино у ретким објектима који побеђују транзицију у оваквим градовима – коцкарници (океј, била је недеља и нерадни дан, што у варошима отежава ствар). Старе, оронуле фасаде, гомила старе иструлеле беле технике на само 50 метара од центра града и ћевапи који се продају на комад (само 10 денара, илити шестина евра), то је слика Велеса, града који управља америчком политиком.

Некадашњи индустријски центар данас изгледа као запуштени споменик самоуправљању и индустријализацији. А слику постиндустријске апокалипсе Велеса, последњиег ексјугословенског града који је избацио Тита из свог имена (било је то тек 1996. године), додатно су наружили предизборни плакати ВМРО-а и СДСМ-а, а поводом „најважнијих избора од стицања независности“.

Нисмо дошли неприпремљени у додир са информатичком златном грозницом која је задесила Велес. То је, наиме, формулација из једних западних медија. Велески „хакери“ свакако заслужују наводнике. Јер то што су они радили заправо је хакерисање колико је и замена свећица на аутомобилу откривање Хигсовог бозона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here