Насловна Поглед Да ли ће убиство енглеске политичарке утицати на референдум?

Да ли ће убиство енглеске политичарке утицати на референдум?

2
ПОДИЈЕЛИ
Britain Lawmaker Killed

Убиство проевропске политичарке Џо Кокс шокирало је Велику Британију, а многи истичу да је напад на њу био и напад на демократију. Међутим, њена смрт могла би, колико год то грозно звучало, да иде у корист кампање за останак у Европској унији – за коју се и сама борила.

Џо Кокс је била посланица Лабуристичке партије, имала је двоје деце и била је на путу да се састане са грађанима током кампање за останак у ЕУ, када ју је убио педесетдвогодишњи Томас Маир. Он јој је пришао на улици упуцао је и потом избо ножем. Локани медији наводе да је Маир био психички болесник.

Убиство само по себи је био гнусан злочин. Али, пише Гардијан, био је то и напад и на демократију. Који год да је разлог убиства Коксове, а британски медији преносе да је педесетдвогодишњи нападач урлао „Британија на првом месту“, напад на њу је напад на парламент.

“Британија на првом месту”, није поклич лудака, већ назив радикалне десничарске партије, чији је кандидат за градоначелника са гађењем окренуо леђа градоначелнику Лондона Садику Кану бесан јер је ова меторпола указала поверење једном муслиману.

Ова странка и њен уштогљени лидер (Пол Голдинг), како пише Гардијан, осудили су убиство Косове напросто јер су то морали да учине. Међутим, њихово претходно хушкање могло је да увери појединце, а поготово оне који су већ на граници здравог разума, као што је то био Маир, да поједини људи нису вредни, да њихов живот није довољно важан. Расистичка и исламофобна реторка је једнака идеологији коју користе ИСИС и Ал Каида како би регрутовали војнике и како бих убедили да око себе опасају експлзив. Ова реторика, упозорава Гардијан посебно је јака у Британији у времену када су поделе, хушкања и мржња подстали део “мејнстрим” политике.

Наводна повезаност убиства са референдумом заказаним за 23. јун још увек није потврђена од стране полицијских званичника, међутим утицај ове трагедије могао би да буде велики на резултате.

Напад на британску политичарку само је појачао страхове за светску безбедност након напада у Орланду и убиства полицајца и његове супруге у Паризу,

Убиство Коксове могло би да промени психологију кампање. Они који су на проевропској страни могли би да имају корист од овог трагичног догађаја. То би могло да ојача њихову позицију“, рекао је Фариборз Моширани директор Института за светске финансије при универзитету Њу Саут Велс.

Чини се да и тржиште верује у то. Фунта је у петак била за пола процента виша, што је велики заокрет у односу на два месеца пада ове валуте. Опоравак британске валуте, тврди Алан Раскин руководилац истраживања Дојче банке, зависи од тога да ли ће Британци гласати за останак у ЕУ у четвртак.

Страх од супротне одлуке и могуће економске штете оборио је ову валуту.

„Људи говоре о могућности да ће убиство Коксове утицати на гласање на референдуму у корист останка у ЕУ. Има смисла у томе. И раније смо виђали такве сценарије“, каже Раскин.

Кретања тржишта свакако показују да постоји промена у односу на недавне анекете које су приказвале велику подршку анти-европској струји.

Уочи убиства Коксове агенција Ипсос Мори, највећа организација за истраживање јавног мњења, објавила да је да 53 одсто грађана подржава излазак из ЕУ.

С друге стране Рахив Бисвас, економски стручњак сматра да ће грађани, и поред трагедије, доносити своју одлуку на основу дугорочних политичких и економских последица исхода референдума.

Какав год он буде, једно је сигурно Енглеска је већ платила превисоку цену. Било да остане део Уније или да изађе из ње, Британија ће остати дупоко подељена и чекају је године опоравка. Коксова, нажалост, нема ту могућност.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    nije ova zena ubijena slucajno i to bas sada,ako iko ima tajne sluzbe i zbire onda to ima Engleska,u nadi da ce ova smrt ganuti Engleze i da odluce drugacije.ubijena je zena s predumisljajem ne ztao sto je neko bolestan i fanatik ,njega je neko dobro drzao na lancu bar oni znaju kako se to radi.Drzave u stvari Zapad to resava likvidacijom ,kao nasa UDBA.

  2. 0
    0

    Ubistvo te zene je grozno, ali kako to da se desi da bude najpovoljnije za pro-evropske snage u Britaniji. Ustreljena je i izbodena nozem, kao da je bila namjera da ubistvo bude sto brutalnije. Ne bi bilo prvi put da nestabilne i umno poremecene osobe zavrsavaju „poslove“ za tajne sluzbe.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here