Насловна Поглед Да ли ће Трамп уопште започети процес пријема Украјине у НАТО?

Да ли ће Трамп уопште започети процес пријема Украјине у НАТО?

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјина није вредна некаквих суманутих планова који би довели до отвореног војног сукоба Запада са Москвом, сматра професор Института међународних и друштвених односа у Прагу Оскар Крејчи.

Делегација НАТО-а тренутно се налази у Кијеву, а у разговору за Спутњик чешки политиколог објашњава да ли то сад значи да је Украјина на корак ближе ступању у Северноатлантску алијансу.

Крејчи каже да је неопходно наћи политичко решење за ово питање и додаје:

„Не верујем да ће Трамп и његова екипа започети процес пријема Украјине у НАТО. Друга је ствар какви ће даљи кораци бити предузимани, конкретно по питању трговине. Наиме, и Американци и читав низ других чланица НАТО-а имају залихе оружја које је застарело и којег би се радо отарасили. У том смислу би добро дошла нова чланица, на пример Украјина, где би све то оружје могло да се ’испоручи‘, чак можда преко посредника. У сваком случају, било каква одлука у вези са реализацијом приступања Украјине НАТО-у, обавезно би са собом донела погоршавање безбедносних прилика у Европи и директно би угрозила успостављање трајног мира у Донбасу.“

На питање како коментарише медијске написе да НАТО заправо нема намеру да се шири и прима Украјину у своје редове, Крејчи подсећа да је нови председник САД већ означио приоритете спољне политике током свог говора на инаугурацији.

„То ће најпре бити борба против тероризма, против ДАЕШ-а, а за то ће Америци бити потребан моћан савезник, односно Русија. Тешко да ће Трамп сад пожелети да поквари односе са Москвом, до чега би свакако дошло уколико би се са Кијевом заиста започео процес приступања. Мислим да Кијев не би требало да очекује од САД политичко решење тог питања у наредних пет до 10 година. У сваком случају НАТО јесте реликт Хладног рата, а Европа би морала да се ослања на глобалну безбедносну архитектуру. Улазак Украјине у НАТО би био само корак назад и опасан терет за систем европске безбедности“, сматра Крејчи.

Врховна рада Украјине је ових дана изгласала закон којим се допушта улазак страних војних снага на територију Укрјаине, како би могле да буду одржане многонационалне војне вежбе НАТО-а током 2017. године. Посланик фракције „Народни фронт“ је чак помињао украјинске тенкове на Црвеном тргу у Москви.

„Међу украјинским посланицима има много екстремиста, правих фанатика. Давати такве изјаве, па то је директна провокација и озбиљна грешка. Зар ико у Кијеву заиста сматра да је Запад спреман да подржи реализацију суманутих планова и отворени војни сукоб са Москвом? Нека ми Украјина опрости, али она заиста није вредна тога“, закључује чешки политиколог.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here