Насловна Друштво Да ли ће Никола Калабић бити рехабилитован?

Да ли ће Никола Калабић бити рехабилитован?

1
ПОДИЈЕЛИ

Породица, и адвокат породице сматрају да је командант Горске гарде убијен искључиво из политичких, националних и идеолошких разлога, али виши јавни тужилац Драгана Марковић је изричито против рехабилитације.

Да ли ће Никола Калабић, командант Горске гарде Краљевске војске у отаџбини у Другом светском рату, биће познато 5. јануара, у подне, када ће своју одлуку саопштити Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву, јављају Новости.

Подносилац захтева, Николина унука Весна Калабић каже да нема доказа да је њен деда починоо било какаво недело. Међутим, виши јавни тужилац Драгана Марковић је изричито против рехабилитације. Она се позива на одредбу да се не могу рехабилитовати они који су проглашени за ратне злочинце.

„Упуство Апелационог јавног тужилаштва обавезује да се противимо рехабилитацији Николе Калабића. Одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, Никола Калабић се нашао међу проглашенима за ратне злочинце и не може бити рехабилитован“, рекла је Марковић, преноси Недељник.

Адвокат Горан Бранковић, заступник породице Калабић, каже да је без Никола Калабић без икаквог доказа проглашен за народног непријатеља и да не постоје чињенице које потврђују да је сарађивао са окупатором, нити да је починио било какав ратни злочин. Због тога, пишу Новости, сматра да је Калабић, некадашњи геометар, шеф Катастра у Ваљеву, а потом командант Горске гарде, убијен искључиво из политичких, националних и идеолошких разлога, те да би због тога требало да буде рехабилитован.

Срески суд у Мионици, септембра 1946. прогласио је Калабића за народног непријатеља и одузета му је сва имовина.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here