Насловна Друштво Да ли ће бити обновљена тужба против Србије за геноцид?

Да ли ће бити обновљена тужба против Србије за геноцид?

0
ПОДИЈЕЛИ

Мишљења државних званичника и политичких аналитичара су подијељена у питању евентуалног поновног покретања тужбе против државе Србије због геноцида, који је БиХ изгубила 2007. године.

„Новости“ пишу да Странка демократске акције и њен лидер Бакир Изетбеговић увелико прикупљају нове доказе против Београда, који би им послужили за „друго полувријеме“ процеса. Пошто рок за ревизију истиче 26. фебруара, ова запаљива тема опет је у жижи политичких кругова у Федерацији, наводи лист.

Предсједник Српске, Милорад Додик, сматра да је то „обична глупост“ и он за Новости каже да од тога нема ништа:

– Изетбеговић покушава да пошаље поруку у име БиХ, а Бакир није БиХ. Он је само бошњачки члан Председништва. Тужба БиХ према Србији је још једна муслиманска иницијатива и као такву је треба гледати. Уколико нема јединственог става Председништва БиХ, а нема га већ дуже време, то је депласирана прича која само служи за забављање јавности у Федерацији БиХ.

Због тога, сматра Додик, тужба не може да оде из БиХ и да је цијела прича „Изетбеговићева измишљотина да би био важан код Бошњака“:

– Причом о тужби он показује не дволичну, него троличну политику. Код њега имамо причу против Србије и Срба с једне стране, а с друге из СДА пласирају причу о сарадњи са Београдом.

Постоје, међутим, тумачења, по којима за ревизију тужбе не би била потребна сагласност српског члана Предсjедништва БиХ, уколико би се она сматрала наставком старог процеса. Иначе, да би се предмет извадио из архива, потребно је да суд утврди да се појавила „битна чињеница која није била позната у вријеме тока поступка“.

Да је овај услов испуњен, тврди члан Предсједништва СДА, Сенад Братић, који каже за Новости да ће се тужба обновити „јер се дошло до нових детаља“. О чему је ријеч, није хтио да говори за лист, али сматра да тужба неће нарушити односе Србије и БиХ:

– Тужба треба да скине ратну хипотеку са Србије, а не да се сада гледа хоће ли то покварити односе Србије и БиХ. Најбоље би било да тужба остане у сфери судског поступка, а не да постане предмет свађе и расправе на релацији Србија – БиХ. И поред тужбе, две државе морају да сарађују и унапређују све односе, а не да буду таоци прошлости.

По пресуди из 2007, Србија није крива за геноцид, али је Суд изнiо став и да наша држава није учинила све што је у њеној моћи да спријечи геноцид у Сребреници.

Да би се обновио поступак по тужби Босне и Херцеговине против Србије, морала би да постоји нова чињеница која би указивала на то да је Србија имала геноцидну намjеру у Сребреници, рекао је за Спутњик Тибор Варади, некадашњи заступник Србије у спору са БиХ.

Поводом најава из Сарајева да се размишља о подношењу захтјева за ревизију спора, Варади каже да није довољно да постоји нека нова чињеница у вези са тим, да би Међународни суд прихватио захтјев БиХ за ревизију спора са Србијом, већ да то буде битна чињеница таква да може да утиче на другачију одлуку од оне којом је Србију 2007. године ослободио одговорности за геноцид у Сребреници.

Суд ће одмах на почетку да оцијени да ли је чињеница такве тежине, додаје Варади, професор међународног права.

Поводом тврдњи Џефрија Најса, бившег тужиоца Хашког трибунала да постоје нови докази нађени након 2007. године и да је то темељ за подношење новог захтјева, Варади каже да би морала да постоји заиста крупна чињеница која повезује Србију са геноцидом у Сребреници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here