Насловна Политика Да је Русија заиста желела преврат у Црној Гори, тај покушај би...

Да је Русија заиста желела преврат у Црној Гори, тај покушај би био успешан

22
ПОДИЈЕЛИ

Неколико недеља после црногорске афере „државни удар“ (иза ког је према наводима стајала Русија) нема доказа да ли је заиста било покушаја преврата у изборној ноћи, али се зна да Леонид Решетњиков први човек Руског института за стратешка истраживања више није на тој позицији. То је у појединим конструкцијама представљено као последица „лоше обављеног посла“. Решетњиков у разговору за Недељник демантује такве наводе и напомиње да није добио „отказ“, него да је реч одласку у пензију.

Медији у Црној Гори су често помињали Ваше име уочи избора и то као неког ко има утицај на њихов исход. Како коментаришете медијске натписе да је указ председника Путина о Вашој оставци дошао као резултат неуспешно организованог пуча у Црној Гори? Колико су избори у Црној Гори заиста важни за Русију?

„Црногорски медији, углавном под контролом мафијашке владе Ђукановића, помињали су моје име или услед страха или услед мамурлука. Када неко извршава криминална наређења, помаже учвршћивању корумпиране власти или је и сам корумпиран, од страха почиње да смишља разне научно-фантастичне сценарије како би оправдао свој морални колапс. У Црној Гори већина народа је против Ђукановићеве власти, која испуњава сва наређења Американаца, што је земљу довело у агонију. Стога су Ђукановићу његови надређени наредили да се држи за власт свим средствима, што је и показао на изборима. Уцене, претње, примена физичке и моралне силе, мито, фалсификовање воље – то су основне црте кампање Ђукановића и његових саучесника. Како би се оправдали, смислили су покушај државног удара, српско и руско учешће у њему и прилепили моје име, вероватно зато што годинама јавно и принципијелно критикујем корумпирани прозападни режим у Црној Гори.

Куповина гласова, Бар
Куповина гласова, Бар

Избори у овој земљи су заиста ствар за коју је Русија заинтересована. Не можемо да будемо равнодушни према судбини братског словенског православног народа. Видимо на који начин Ђукановић води Црну Гору према паклу, због чега критиком и принципијелним односом Русија демонстрира подршку оним деловима црногорског друштва који се том путу супротстављају.

Наравно, о покушају преврата уз учешће Русије не може бити ни речи. Уколико би Русија одлучила да тако нешто уради, тај покушај би сигурно био успешан и Ђукановић би, након што покупи све што је покрао, убрзо побегао код својих власника. Али, то је научна фантастика. Русија, за разлику од Ђукановићевих власника Американаца, никада и нигде није спроводила државне ударе.

Што се тиче подударања указа председника Русије са дешавањима у Црној Гори, ја ћу почетком фебруара 2017. године прославити 70. рођендан и према закону изгубити право да обављам државне дужности. По истеку уговора са Администрацијом Председника Русије, 4. јануара, одлазим из РИСИ-ја и остављам институт познатом руском политичком делатнику Михаилу Фрадкову, који има огромно искуство. Зато би Ђукановићу и његовим пајташима боље било да остану у форми.“

Да ли планирате да останете везани за Балкан и каква је судбина пројеката које је РИСИ започео у овом делу Европе?

„По молби Администрације председника Русије наставићу да се бавим аналитичким радом с акцентом на Балкану за интересе председника Русије. То је још један подстицај Ђукановићу да се не опушта.“

40071_donald-tramp-2-reuters_f

Да ли верујете да после победе Трампа заиста може доћи до побољшања односа Вашингтона и Москве? Колико, по Вашем мишљењу, победа Трампа у САД може да промени ситуацију на Балкану и у ком правцу?

„Трампова победа даје одређену наду да ће се односи Русије и САД побољшати, поготово што је у последњих неколико месеци постојала стварна опасност од војног сукоба. РИСИ сматра да пред Трампом стоји тежак задатак. Ако Трамп настави да инсистира на предизборним начелима, пред њим су тешки сукоби у САД и Европи. Услед тога, пажња коју ће Трамп удељивати марионетама на Балкану ће слабити и, самим тим, патриотске снаге држава Балкана ће имати више шанси да савладају отпор своје растуће корумпиране елите и врате народе на прави пут историјског развоја.“

Како коментаришете резултате избора у Молдавији и Бугарској? Верујете ли у постојање „проруских кандидата“, поготову оних који побеђују на изборима?

„Избори у Молдавији и Бугарској одражавају управо оне процесе о којима сам раније говорио. Не само у овим државама, већ и у Мађарској, Словачкој, Србији и другим земљама је у последње време значајно порасла потражња народа за самосталним и патриотски настројеним политичарима, који имају позитиван однос према идеји сарадње са Русијом. На том таласу су победили Игор Додон и Румен Радев. Наша је жеља да и српски народ пронађе такве политичаре и да их подржи.“

22 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  to vjerujem. Da je Rusija iza svega – ne bi bilo kiksa. Nego je iza svega necija slaba masta i inteligencija, koja je smislila glupu pricu cije rupe sada pokusava da zakrpi

  • 0
   0

   Soz, ali nisi u pravu. Pravi veliki kiks koji je rusija napravila je izbor debilnog fronta za ostvarivanje svojih nauma u Crnoj Gori. „Slaba masta i inteligencija“ ruskih izabranika je razlog tome.

 2. 0
  0

  tako je, ne bi bilo greske. Gresaka ima samo kad ovi nasi umovi nesto smisljaju. Neka se ne boje naroda od udara, ima kome su se zamjerili

 3. 0
  0

  Da nije pogriješio, ne bi ga šutnuli. Sad mu samo ostaje Knežević. Nije zna kakvi ste kapaciteti, no se navuka na vaše junačenje. Mislio je završićete posa. A vi junaci ka vazda.

  • 0
   0

   Zna Rusija da su nam vlast i opozicija dno dna. Od kad izrucise cjelokupno vodjstvo srpskog naroda u Hag, ostavili su nam samo kriminalce poput djukanovica/vucica i najgore marginalce (koji bi trebali naci neko drugo zanimanje jer vjerujem da su postali i sami sebi smijesni).

  • 0
   0

   uravo tako. rusija je izabrala pogresne ljude za svoj naum. to se moze vidjet iz prilozenog ponasanja ovih likova prije i poslije izbora.zbog toga je resetnjikov i smijenjen. navedena ekipa se ne moze pohvalit nekom velikom bistrinom.

 4. 0
  0

  Mi iskompleksirani, a vas svi otkačili. I Srbi i Rusi. Osta vam je samo ovaj smijenjeni. A njemu ste se zamjerili jer ste kiksali. Sad vas sokoli izdaleka. Reče smijenjeni: „Biće krvi“ , ali je zaboravio da vam reče „vaše“. Kad Crna Gora uđe u Nato odnosi će se noralizovat. A izdajnici su za jednokratnu upotrebu. Vama je isteka rok trajanja.

  • 0
   0

   Vas su ostavili crnogorci i dukljani i crveni kurvati, samo vam nije saopsteno iz centrale. Samo je ostao NATO iza vas i niko drugi.

   A to da je Srbija ostavila nas, ne znam da je ikad bila uz nas.

    • 0
     0

     Samo se ti tjesi. Srbi su srbi a vi koji ste se prevjerili ni sami ne znate sto ste pa su vam imena arapska. Uskoro ce se i ovi milogorci poceti zvati Heinz, Mario, Francesko umjesto Dusan, Savo i Marko.

     • 0
      0

      Needukovani Amfilohijev bašibozuk ograničenog dometa. Ovo na d nije crnogorsko ime, Savo jeste crnogorsko a Marko je biblijsko.

 5. 0
  0

  Nijesam siguran da ti je do smijeha. Reče vam smijenjeni da budete uporni. Zar ne vidite da se svi sa vama sprdaju. Čak i ovi iz opozicije.

 6. 0
  0

  Ево ја сам из Србије, никад не бих оставио своју браћу:) Аутобуси за Острог и даље иду, упркос лошем саобраћају:)))

 7. 0
  0

  Ha , ha , pa što te smijenise Resetnjikov nego zbog neuspjelog puča u Cg ?
  Eto još malo pa će Tužilac pohapsiti ove domaće janičare a mi cemo u NATO , pa vi plačite .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here