Насловна Колумне Да би се ујединили, морамо да побиједимо!

Да би се ујединили, морамо да побиједимо!

О политичким идејама које су водиле уједињењу 1918, интересима малих и великих сила у стварању државе Јужних Словена постоје тоне архивске и библиотечке грађе. Међутим, суштина ове захтјевне теме, последњих година ишчезава у налету агресивних, шљаштећих историјских фалсификата, насталих у локалној политикантској смјеши. У иначе врло оштрој регионалној конкуренцији, у томе предњачи омалени Монтенегро. И то у апсолутном обиму, не само по глави становика.

Како је цјелокупна историја Црне Горе прожета „неприхватљивим“ српским идентитетским кодовима, онда је најбоље потиснути ”непријатну” прошлост. Или је потпуно замијенити подобном фикцијом, све користећи се популарном мантром неоколнијалног подаништва — „Окренимо се будућности!“ Обезвређивање историје, а у правцу стварања новог дукљано(про)филног човјека, ослања се на вулгарну бирократску силу. Вјероватно су многи заборавили да је Монтенегро јединствена творевина и по томе што историјске обмане ”ојачава” доношењем закона. Озакоњивање лажи, о зар се и то може? Тако је 2011. донешен закон о династији Петровић у ком је режим ”озаконио” Србију као окупаторску силу 1918, а најављују нови талас парламентарног утврђивања историјских ”истина”.

А истина је да су у Црној Гори ратних година 1914 – 1918 скоро сви жељели јужнословенско уједињење, понајприје са Србијом. Нијансе у том погледу су се односиле на карактер будуће заједнице и избор преовлађујуће династије. Међутим, суштина уједињења није довођена у питање. Темељ ујединитељске снаге је била свијест о заједничком поријеклу, надахнуто епско сјећање на велико српско царство и његов последњи, косовски трзај. Заправо, ДНК уједињења 1918. је Косовски завјет.

Косовски завјет није апстракција уткана у некој магли несазнатљивих поетских обала. То је историјска мјера нашег, српског практичног морала која се огледа кроз вриједност дате ријечи, повјерење, дјелатну храброст, разликовање подвига и издаје. Косовски завјет је вертикала прегалаштва, прича о братској и мајчинској љубави, о херојској борби и схватању да је људска обавеза да се, кад је то потребно, и живот посвети Слободи. То је српско ”повиривање” у надстварност, у оно боље и величанственије ка чему стремимо. Косовски завјет је чвориште у ком се сабрала ослободилачка снага пијемонтистичке, српске државности. О томе нам свједочи и ”трагични јунак косовске мисли”, посвећени идеолог јужнословенског окупљања. У савременом режимском дискурсу, то је наш ”геноцидни” владика Раде. Он је, како рече Андрић, творац оне страшне лозинке позитивног нихилизма, ”Нека буде што бити не може”. И заиста, ко је у 19. вијеку, па и током доброг дијела Великог рата могао дослутити оно што се десило 1918. Можда само Богом надахнути Свети Петар Цетињски, који је још 1807. прозорљиво ”цртао” славеносерпско царство.

А данас, 100 година од уједињења? Сивило. Апатична, аморфна маса, без дамара животворне слободе. Кичма носеће, патриотске снаге Црне Горе, која је чувала и градила вијековима слободу напукла је под теретом саможивости и патолошке похлепе једног човјека. ”Набујао шљам… Развило се црно време опадања”. И апсурда. Под једним породичним кровом људи различите националности. На жалост, јасно је у шта се, посебно на Балкану, закономјерно претварају те неприродне, ирационалне границе.

Да се баш сви мостови не би сурвали, да се наше унутрашње обале не би потпуно раздвојиле, да би се ујединили, морамо да побиједимо! Опет. Баш као и 1918!

 

 

 

 

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  “ДНК уједињења 1918. је Косовски завјет.”
  Честитке изванредном професору и храбром човеку! Ретко је неко тако једноставно увидео и обелоданио суштину. Да је ВЈЕЧНО СРПСТВО!!!

 2. 0
  0

  Političku stranku koja zagovara takvo ujedinjenje podržava najviše 20-20% građana a svakog dana opadaju. Sve ostale stranke iz njihove koalicije kao URA, SDP, Demokrate, Demos, SNP i drugi nemaju tako nešto u planovima. Ni oni u njihovoj koaliciji kao Radulović, Bošnjak, Pavlović nemaju takve ideje. O kakvim snovima onda snivaju ovi ljudi, pa još profesor Univerziteta?

  • 0
   0

   Znaju oni Komlene da ne mogu pobjediti legalno na izborima , jedino recolucijom baš kao 1918 , baš kako su skoro probali 16.X.. .zato se i kunu u Rusiju , sve se nadaju da će im oni vrnuti 1918 ????
   A nada potonja umire , čeljad sanjaju otrorenih očiju .

 3. 0
  0

  Za ujedinjenje maloi,za pohlepu mnogao naroda,slavna proslost tmurna buducnoist!

  U vremenom i burnom žilištu
  Čovjeku je sreća napoznata;
  Prava sreća, za kom vječno trči,
  On joj ne zna mjere ni granice:
  Što se više k vrhu slave penje,
  To je viši sreće neprijatelj.
  Naša zemlja, mati milionah,
  Sina jednog ne mož’ vjenčat srećom;
  Samovlacem kad postane njenim,
  Tad nazdravi čašom Herkulovom.

 4. 0
  0

  Svaka cast gospodine Bozovicu, svaka je na mjestu. U cg zavladala evromanija i bezobrazluk pa tesko da ce nam biti bolje dok ne iskorijenimo kurje oci.

 5. 0
  0

  Profesor Božović pripada onoj retkoj kategoriji ljudi, za koju se može reći da snagom duha, radom i zaista izuzetnošću, obeležava svoje doba.

 6. 0
  0

  … Božović?
  Kako, nego odličan.
  Jedino što je smatram da u ovom trenutku pobjeda nije imperativ!
  Znam kako zvuči, ali zaista ima vremena, ima dana …
  Kako je opasno okasniti, još je opasnije požuriti!
  Moj mom skromnom mišljenju, u međuvremenu je jedino važno ne ući u bilo koji i bilo kakav sukob!!!
  Očajnici, kako i oni još pobolje znaju da im vrijeme curi, spremni su da rješenje traže u otvorenom sukobu!
  A mi pamet u glavu, da se ne bi smo jednog dana kajali.
  Vrijeme i sve drugo radi za srpsku Crnu Goru, za nas, za većinu građana ove nesrećne države koja je još od komunizma na robiju!
  … Strpljen -spašen!
  I da mi niko nije naslepo oponirao sa navodnim oportunizmom.
  Pamet klade valja.
  Za sve drugo nikad nije kasno.

 7. 0
  0

  Nesumnjivo je da je ujedinjenje južnoslovenskih naroda nastalo kao refleks na slična ujedinjenja krajem XIX vijeka. Prva i druga Jugoslavija su bile dvije razvojne faze emancipacije južnih Slovena koji su danas, svi zajedno, poklopljeni imperijalističkom čizmom. U procesu oslobađanja od te čizme možemo stvoriti novu Jugoslaviju, oslobođenu od aveti malograđanskih nacionalizama. Prof. Božović ne shvata da su svi nacionalizmi, pa i srpski, samo oružje u borbi protiv običnog čovjeka. Čak i ako ujedinjenju dajemo mitološku dimenziju -tzv Kosovski zavjet mora da uključi sve stanovnike ovog prostora kao što je to Kosovski zavjet XIX vijeka i podrazumijevao.

  • 0
   0

   Rijetko pametan komentar,s tim sto bih rekao da Bozovic ZNA da je nacionalizam oruzje u borbi protiv Covjeka.I to svjesno rabi.A ,zasto?E, to cu drugom prilikom.

 8. 0
  0

  Da se ujedinimo sa sakom jada,kojoj su Albanci(zasluzeno ,jer nisu imali prava) uzeli Kosovo,koja je izgubila Srbe iz Hrvatske,kojoj Dodik LAZE da ce se ujediniti ona nakaza iz dva dijela od protektorata,u kojoj nose pelene na posao,otvaraju radna mjesta motaca kablova,u kojoj dominira tuska muzika,spomenici,kultura.U kojoj je izrazen turski kod, kod naroda koji je juznoslovenski kao i nas(sve televizije,a prednjaci cuveni Pink),ali sa ,zalosno je to reci orijentalnom podmukloscu i oportunizmom.Najsiromasnija zemlja Jevrope ,u kojoj cvijeta sovinizam,nacizam i lazna istorija,bi da uzima teritorije drugih.A u Jugoslaviji,postovani,svi zajedno zivjeli, i ne odgovara im,oni odjednpm ugrozeni.Pa ,sta ste drugo zasluzili osim pasaluka,a i to vam je mnogo…

  • 0
   0

   Ha Ha saka jada,Milogorac jesi li ti izasao iz tvog sela da vidis koliki je taj pasaluk koji ti prizeljkujes.Ti da pricas o laznoj istoriji,e jado…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here